VEEL ONDUIDELIJKHEID OVER JAPANSE COVID-19 CIJFERS

Japan is nummer drie op de ranglijst van ’s werelds grootste economieën. Maar hoe groot de COVID-19 crisis er daadwerkelijk is, is een grote open vraag. Verwarring alom.

Lambert Rinkens, Landgraaf 20 april 2020, 19:42

De op twee na grootste economie ter wereld, Japan, is net als andere landen getroffen door het COVID-19 virus. Maar duidelijkheid krijgen over de daadwerkelijke aantallen is voor buitenlanders in het land zelf een gigantisch probleem.

Het aantal overledenen aan het COVID-19 in Japan is relatief laag. Althans volgens de officiële gegevens. Volgens een bericht van Asia Times is er echter een meer dan grote kink in de kabel. Japan pleegt namelijk veelal geen autopsie op de overledenen. Volgens een Japanse ambtenaar, die ‘of the record’ sprak is er stilletjes een ‘don’t ask, don’t tell’ strategie ingevoerd. Dit levert voor de Japanners zelf en ook voor de in het land verblijvende buitenlanders een fiks probleem op.

Verder is de berichtgeving in Japan veelal uitsluitend in het Japans. Buitenlanders die er wonen of verblijven en de taal niet machtig zijn staan voor een zo goed als onmogelijke opgave als zij de grote en ernst van de situatie willen inschatten.

Buiten het gegeven dat de Japanse websites vaak geen Engelse, Spaanse of andere taal aanbieden, verschillen de sites ook nog eens in manier van aanpak. Een enkel voorbeeld. Het systeem behandelt de aantallen van het cruiseschip Diamond Princess of het aantal vliegtuigpassagiers die uit het buitenland kwamen vaker verschillend. Tot slot zorgt de Japanse bureaucratie ook nog eens voor flinke vertragingen in de genoemde cijfers en statistieken.

Nu hebben Shane Reustle an Jiahui Zhou een Outbreak Tracker ontworpen om buitenlanders die in Japan verblijven tenminste enigszins zicht te geven op de situatie.

Deze Outbreak tracker is te vinden op: http://www.covid19japan.com

Bron: Japan Times/Asia Times

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk