MILJARDENSTEUN KLM GAAT NAAR BELASTING ONTWIJKERS EN OLIEHANDELAREN

Tussen de 2 en de 4 miljard euro gaat naar KLM, zo liet minister Wopke Hoekstra weten. Ties Joosten van Follow The Money onderzocht waar die miljarden daadwerkelijk naar toegaan en ontdekte een verbijsterende waarheid.

Landgraaf, 30 april 2020, 18:37

KLM klopte voor financiële steun op de deur van de regering, tegelijkertijd werden er en passant enkele duizenden werknemers de laan uit gestuurd, maar men kreeg de miljarden. Nu onderzocht Ties Joosten van Follow The Money waar die miljarden eigenlijk echt naar toe gaan en kwam achter een verbijsterende en ronduit schandalige waarheid.

Aardig wat van die miljarden eindigt bij oliehandelaren waar KLM een contract mee heeft. Nu moet men natuurlijk voor olie betalen, dat is niet meer dan normaal. Een luttele 90% van de luchtvloot van KLM staat echter aan de grond. Maar, toch betaald KLM liefst 87,50 dollar per vat, terwijl de olie momenteel maar rond de 20 dollar per vat kost. Twee derde van haar toekomstige brandstofverbruik heeft KLM destijds contractueel vast laten leggen. Dit levert KLM nu dus een enorm verlies op, terwijl de tegenpartij er een hele aardige duit meer aan verdient.

Iers belasting paradijs

Ties Joosten spitte echter verder. Hij volgde de geldstroom en kwam terecht in Ierland en op de ó zo mooie Kaaiman Eilanden. Beide landen zijn trouwens niet alleen mooi als vakantiebestemming. Voor bedrijven die graag de belasting ontwijken, blijken beiden ook meer dan aantrekkelijk te zijn.

KLM leaset zijn vliegtuigen onder andere bij Avolon. Dit bedrijf is het op twee na grote vliegtuigleasebedrijf ter wereld en zij zijn allesbehalve toevallig gevestigd op de Kaaiman Eilanden. Net zo min toevallig: het hoofdkantoor van Avolon bevindt zich in Ierland.

Het hele artikel van Ties Joosten, dat absoluut de moeite waard is overigens, is te lezen op: http://www.ftm.nl

Bron: Follow The Money

Fotografie: Wiki Commons

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk