HET KAN DUS NOG ERGER: CORONA IN CRISISGEBIEDEN

Vluchtelingenkampen zijn net zo min als oorlogen iets nieuws. In de momentele oorlog kijken wij natuurlijk vooral naar Nederland en Europa. Maar ook elders is er nieuws over dezelfde oorlog. Maar vechten zij daar echt dezelfde oorlog?

Lambert Rinkens, Landgraaf 11 april 2020, 19:40

Dokter Mahmoud zit volkomen uitgeput gehurkt met zijn rug tegen de muur. De rook van zijn sigaret dwarrelt door de lege ruimte.

Hij rookt en stevig ook. Zou een arts niet beter moeten weten? Eigenlijk een overbodige en domme vraag, natuurlijk weet hij beter. Maar hij werkt als arts in Idlib en dan zijn je levensverwachtingen toch al niet hoog of rooskleurig. Al maanden en maanden achtereen bombarderen Assad’s en Putin’s vliegtuigen doelbewust de ziekenhuizen waarin hij en zijn collega’s werken. “Om de tegenstander te demoraliseren.”, is de algemene strekking. Een pure oorlogsmisdaad is de waarheid. Maar ja laten we eerlijk zijn, wie gaat Assad of Putin daarvoor arresteren en dan naar Den Haag brengen?

Zijn hoofd komt los van de muur. Hij neemt nog een laatste teug van zijn peuk en bereidt zich, zo goed en kwaad als het kan, voor om naar zijn familie terug te keren. Dat doet hij nu al maandenlang, maar sinds kort gaat dit nog moeizamer dan ooit te voren. Een vraag domineert nu al dagenlang zijn gedachtegang: “Hoe moet dit verder? “

In het ziekenhuis zijn alle bedden al lang allemaal bezet. En dat baart hem nu nog meer zorgen dan enige tijd geleden. Hij weet het, en zo goed als iedereen weet het in het ziekenhuis. Het is propvol en dat zonder dat ook maar een officiële corona patiënt in huis te hebben.

In de kelder is zo snel mogelijk ruimte gemaakt om de verwachte toestroom van corona patiënten op te vangen. Zo goed op te vangen als men dat in dit ziekenhuis kan. Het is een crisisgebied met daadwerkelijk alle gevolgen van dien. De kelder zal ruimte bieden aan dertig patiënten. Meer niet. Dertig bedden, dan is het stop. En wie dan denkt dat daar dan ook dertig beademingsapparaten bij horen die heeft het mis. Welgeteld twee stuks heeft het ziekenhuis tot zijn beschikking. Twee machines voor de duizenden patiënten die dokter Mahmoud verwacht. En hij verwacht nog iets: honderdduizend dodelijke slachtoffers aan het virus en dat alleen al in zijn stad.

Buiten aan de rand van de stad zijn de vluchtelingenkampen. Tenten, tenten en nog eens tenten. Honderdduizenden vluchtelingen zitten daar nu al op een kluitje. Het enige wat hen ter beschikking staat om het virus tegen te gaan is water en zeep. En stromend water is er lang niet overal. Éen corona patiënt binnen een van deze kampen is voldoende om een drama te veroorzaken. Maar laten we eerlijk zijn. Meer dan waarschijnlijk is het virus zich al dagenlang aan het verspreiden in de kampen.

En dan helemaal eerlijk: in Jemen is het nog erger. Daar gaan slachtpartij en sterven in veelvoud door oorlogstuig en honger gestaag door. En ook daar bombardeert men de ziekenhuizenhuizen. Volop zelfs. Er voltrekt zich een van de grootste humanitaire rampen ooit. Nu komt er daar dus ook nog eens het coronavirus bij.

Of het een troost is om te weten het elders nog erger is? Waarschijnlijk niet. Het is simpelweg de wrange realiteit.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk