NIPPON WAUBACH & INTERNATIONALE VROUWENDAG

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag en stond er dus tevens een bezoek bij S.V. Nippon Waubach op het programma. Vreemd? Nee. De achtste maart en Nippon Waubach combineren dus wel degelijk.

Lambert Rinkens, Landgraaf 8 maart 2020, 19:41

Wereldvrouwendag en zelfverdediging. De dag waarop men zich speciaal richt op vrouwen en hun terechte gelijke behandeling als mannen. Nu zijn vrouwen niet de enige groep die kwetsbaar is, kinderen, ouderen en ook een fiks aantal mannen horen daarbij. Weerbaarheid is dus een zaak waar velen hun voordeel mee kunnen doen. Voilà, we zijn bij Nippon Waubach.

S.V. Nippon Waubach

Nu zijn sporten die zich richten op zelfverdediging er echter niet alleen voor vrouwen en kinderen. Nemen we deze zondagochtend in de dojo (de oefenruimte) van Nippon Waubach maar eens als voorbeeld. Daar houden zich op dat moment een twaalftal mannen bezig met Jiu-Jitsu. En dit twaalftal lijkt nu niet echt bij die genoemde kwetsbaren te horen. Maar plezier hebben ze er stuk voor stuk in. Er wordt absoluut serieus, maar wel met plezier en ook humor getraind.

De club richt zich sinds 1978 op zelfverdediging middels de sporten Judo en Jiu-Jitsu. En daar horen vanzelfsprekend ook vrouwen en kinderen bij. Om een idee te geven, de club zelf omschrijft het onder andere zo:” … krijgen de kinderen regels geleerd, waar respect en rekening houden met elkaar voorop staat…”.

Dat doet de vereniging inmiddels al 42 jaar met succes. Dat levert dit jaar dan ook meteen twee jubilarissen op. Penningmeester Paul Lancée en Jo Klavora worden dan geëerd met hun 40-jarig lidmaatschap. Dit zal aanstaande zondag gebeuren tijdens de clubkampioenschappen in sporthal Ter Waerden. Deze beginnen om 09:30uur. En dat is dan meteen een uitstekende gelegenheid voor geïnteresseerden in het Judo of Jiu-jitsu: èn van heerlijke sportieve strijd genieten èn meteen de kans om de juiste mensen te spreken voor meer informatie.

Jiu-Jitsu

Behalve Judo kan men bij S.V. Nippon Waubach dus ook voor Jiu-Jitsu terecht. Jiu-Jitsu stamt uit Japan. Judo en Aikido komen overigens voort uit het Jiu-Jiitsu. Een correcte vertaling van de naam zou het dichtst in de buurt komen van ‘soepele techniek’. Het hoe, waar en wanneer over het ontstaan is nog steeds een raadsel. Wel zeker is dat de Samoerai er zich in bekwaamden om ook verder te kunnen vechten als zij ontwapend werden.

Het vergt zeker oefening om het te beheersen maar effectief is het zeker. Klemmen, worpen, drukpunten, wurgingen en de ‘atemi’ (stoten en schoppen) komen allemaal aan de orde. De lessen worden onder leiding van de hiervoor gediplomeerde leraren Jan Pijls en Jack Maka gevolgd. Overigens bestaat er ook de mogelijkheid om een of enkele malen gratis mee te trainen.

Voor hen die nu al meer willen weten over de vereniging is er de website: http://www.nipponwaubach.nl

Please follow and like us:
Help-Desk