KÖLSCH, CAMELLE, PRALINEN & SJTRUUSJER

‘Et Herz shleiht em Veedel’ was dit jaar motto van de carnavalsoptocht te Keulen. Meer dan zuur dat de optocht net in die Veedels (wijken) niet doorging. Maar dan is er altijd nog de ‘Rosenmontagszuch’. Een reportage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 24 februari 2020, 22;07

En die grote optocht mag dan ieder jaar een nieuw motto hebben, maar verder zijn er tal van zaken die traditiegetrouw steeds weer terug keren. Camelle, Pralinen en en Sjtruusjer. De zoetigheden en de bloemen worden massaal uitgestrooid en uitgedeeld. Dermate massaal dat honderden van de kijklustigen met zakken vol huiswaarts keren.

De optocht is en blijft hèt hoogtepunt van het Keulse carnaval. En dat laat geen enkele deelnemer zich afnemen. De ruim 7 kilometer worden uitgelopen. Koste wat het kost. Mensen strompelen desnoods vermoeid en met pijn, maar uitlopen zullen ze hem. En gegarandeerd dat ze er volgend jaar hetzelfde over denken.

Met rond 1 miljoen bezoekers is er natuurlijk altijd van alles en nog wat te zien of te bemerken. Oud en jong hijst zich zich in de meest fraaie kostuums. En dan zijn er ook nog eens een enorm aantal oude en heel jonge carnavalsverenigingen. Rote Funcken, Blauwe Funken, de Blauw Gele Funken, de Appelsiene Funken, d’r Treue Huzaar et cetera.

En ja! Ook de meest actuele gebeurtenissen komen aan de orde. Voor de een grappig en voor de ander niet. Maar het is de humor die telt tijdens de ‘dolle dagen’. Dus ook het Coronavirus.

Een bezoek aan deze optocht is meer dan de moeite waard. Een kleine tip: laat de auto maar thuis. Met die 1 miljoen bezoekers wordt het echt een enorm lange wandeling om in het centrum terecht te komen. Neem gewoon de trein. Maar houdt wel rekening met aardig wat drukte op het station! Alaaf en veel plezier alvast!

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk