EEN INTERVIEW MET TWEE JEUGDTRAINERS BIJ UOW’02

Binnen de voetbalsport zijn er honderden, zo niet duizenden, jeugdtrainers. Maar wat betekend dat, wat brengt dat met zich mee en welke ambities zijn er? Een interview met twee van hen: Lars Dekkers en Jarny Dörenberg van UOW’02.

Lambert Rinkens, Landgraaf 13 februari 2020,

We gaan ruim een week terug in de tijd. Een doorsnee zaterdagmiddag zou men dan kunnen denken. Maar wat is doorsnee en geldt doorsnee dan voor iedereen? Voor twee mensen is het vandaag zeker geen ‘doorsnee zaterdagje’. Voor Lars Dekkers en Jarny Dörenberg staat die middag de eerste wedstrijd op het programma van de nieuwe competitieronde. Hun team speelde thuis tegen Sporting Heerlen. Lars en Jarny zijn respectievelijk hoofd- en assistent trainer van de UOW’02 A1. Door omstandigheden is assistent-trainer Raymond Middeldorp helaas verhinderd.

Lars en Jarny hebben voor de eerste pot van dit nieuwe seizoen hooggespannen verwachtingen. Het team was in de vorige ronde goed genoeg voor de hoofdklasse maar door een stunt van de KNVB volgde een compleet onverwachte degradatie. In plaats de gebruikelijke twee clubs kwam de voetbalbond ineens om de hoek zeilen met een degradatie van maar liefst vier teams. Het UOW’02 A1 team was op de achtste plek dus ook pardoes de klos.

Het interview

Het team beschikt dus over drie trainers. Hoe werkt dat?

Lars antwoord: “We vullen mekaar goed aan. Ramon Middeldorp heeft de ervaring. Hij spart eigenlijk met ons tweeën. Het is niet zo dat hij de leiding neemt, hij geeft ons de ruimte. Voor mij persoonlijk is dit het eerste jaar als hoofdtrainer. Dan weet je dat je de nodige ervaring moet opdoen en dan is Ramon de perfecte aanvulling”.

Jarny: “Iedereen heeft zijn eigen werkwijze. Lars heeft de leiding en dat weet de spelersgroep. Ze weten dat Lars serieus naar het doel toe wil werken. Ik zelf breng het wat losser en hou wel van een geintje. Spelers voelen aan wat kan en niet kan. De samenstelling zoals die nu is, is goed.

Hoe is het om met een dergelijk, eigenlijk qua leeftijd nog jong, team te werken?  Neem bijvoorbeeld het onderlinge leeftijdsverschil tussen jullie als trainers en de spelersgroep, dat verschil is toch wel gering te noemen?

Lars: het leeftijdsverschil bedraagt zo’n vijf jaar, maar goede begeleiding en coaching staat los van leeftijd. We staan er op de juiste momenten boven en hebben allemaal hetzelfde doel: ontwikkelen. We zijn door onze jonge leeftijd erg ambitieus en met de ervaring van mijn assistent Raymond Middeldorp kunnen we dit goed overbrengen. De spelers accepteren alles van ons en wij van hun (tot op zekere hoogte dan). Op die wijze werken wij erg prettig samen en is leeftijd geen probleem.

Lars: “Wij gaan voor die jongens door het vuur. En het hele team moet dat voor mekaar doen. Als er iets aan de hand is kunnen ze altijd bij ons terecht. En dat betreft niet alleen het voetbal. Als het een keer niet goed gaat moet je er als team voor knokken. Een team bestaat niet uit de beste elf voetballers maar uit de hardste werkers.

Jarny voegt toe: “Vergeet niet, de spelers moeten ook wennen. Het is een lastige leeftijd. Maar dit team is een hechte groep. Ze willen voor mekaar werken en dat is van belang.”

Hoe zit het met die genoemde ambitie? Wat willen jullie als trainers?

Lars: “UOW’02 heeft een uitgesproken visie. Zij werken continu aan de opleiding en ontwikkeling. De club wil ook meedenken en steekt er de nodige tijd en geld in. Dat zie je niet bij veel clubs. Neem die ontwikkeling bijvoorbeeld. Onze spelers gaan, indien mogelijk, door naar het eerste elftal. De eigen kweek komt voorop. Afgelopen seizoen zijn er al verschillende spelers door geschoven naar dat eerste team. Dat maakt trots. Voor mezelf is die ambitie om verder te groeien er zeker. Verleden jaar heb ik het UEFA-C diploma behaald. Nu ga ik eerst de nodige ervaring opdoen, maar ik wil zeker verder naar UEFA-B.

Jarny: “Voor mij ligt het anders. Ik wil een andere kant in het voetbal op. Mij trekt vooral de medische kant. Nu doe ik de verzorging tijdens de wedstrijden. De fysiotherapie is voor mij een zeer aantrekkelijke kant. Daar wil ik graag verder in.

Met dank aan Lars dekkers en Jarny Dörenberg voor hun medewerking. De trainers èn de spelers van het A1-team hebben dus ambitie zat op. We zullen hen in de toekomst blijven volgen.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk