BETALEN VOOR DOEN VAN BELASTINGAANGIFTE

Minister Raymond Knops heeft de eerste stap gezet. Het betalen voor je aangifte vindt hij normaal. Het zou namelijk een ‘dienst’ betreffen. Een oud-hoogleraar belastingrecht denkt daar echter behoorlijk anders over.

Lambert Rinkens, Landgraaf, 8 februari 2020, 14:43

Eerste stap

Kleine ondernemers ‘mogen’ nu al €45 betalen om hun aangifte te kunnen doen. Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops sluit echter niet uit dat er in de toekomst ook door burgers betaald moet worden om dit te kunnen doen. Daarmee lijkt hij de eerste stap te hebben gezet om het later daadwerkelijk ook uit te voeren. In de politiek komt het namelijk om de haverklap voor dat er eerst iets wordt geroepen, dit dan vervolgens of weer wordt ontkent of teruggedraaid, om het naderhand toch te doen. Het geheel onder de noemer van ‘dan kunnen ze er al wennen’.

Zo ook nu. Op een kamervraag betreffende dit thema antwoordde de minister: “Ik kan niet uitsluiten wat er in de toekomst gebeurd.” Of het een vreemd gevoel voor humor is, is nog niet bekend maar het ministerie van Financiën vindt het normaal dat er betaald moet worden voor ‘diensten’.

Machtsmisbruik

Oud-hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer heeft echter een volstrekt andere mening over de ‘secvice’ van de belastingdienst. Hij noemde het in het verleden ‘machtsmisbruik’. Eerder zij over het gegeven dat kleine ondernemers betalen moeten voor hun aangifte het volgende: “Het is zeker geen dienst die verleend wordt, ik verleen de overheid een dienst door aangifte te doen. De overheid hoort te zorgen voor een gratis, veilige digitale omgeving waar ondernemers aangifte kunnen doen. Het is toch van de gekke dat ik als ondernemer een commerciële partij in de arm moet nemen om aangifte te kunnen doen. Het is principieel onjuist dat het geld kost om aan je fiscale verplichtingen te doen.”

Bron: RTLZ, SEDL.NL

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk