HEEMKUNDEVERENIGING EERT OOK POOLSE SOLDATEN DIE NEDERLAND BEVRIJDEN

Duizenden soldaten lieten het leven om Nederland te bevrijden van het nazisme. Onder hen bevond zich ook een fiks aantal Polen. Heemkunde-vereniging Landgraaf besteed daar terecht een lezing aan.

Landgraaf, 3 februari 2020, 11:54

Op bovenstaande foto zijn twee Poolse commando’s te zien die in een heftig gevecht verwikkeld zijn. Zij zijn duidelijk als Polen herkenbaar aan het insigne op hun mouw. Dit zijn echter slechts twee van de duizenden Polen die gevochten hebben gedurende de bevrijding van Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Poolse soldaten zich meer dan eens weten te onderscheiden door hun moed. Menigeen van hen heeft dit helaas met de ultieme prijs moeten betalen. Tijdens de slag om Breda en ook tijdens Operatie Market Garden zijn er honderden van hen gesneuveld.

Wie ooit de film ‘A bridge to far’ gezien heeft weet het. Zij die zich voor de Nederlandse bevrijding interesseren weten het ook. Voor hun biedt de door de Heemkundevereniging Landgraaf georganiseerde lezing aanvullende informatie. Voor een ieder die het niet weet is deze lezing echter gegarandeerd een eye opener.

In het verleden zijn er honderden Polen naar Limburg gekomen om er in de mijnen hun brood te verdienen. In het meer recente verleden zijn er wederom honderden Polen naar Nederland , en onder andere het Limburgse, gekomen met diezelfde reden. Beide genoemde groepen zijn echter niet de enigen die hier naartoe zijn gekomen, en net die andere groep had ook een volslagen andere reden. Zij vochten èn voor hun vaderland èn tegen het nazisme.

De lezing

Hub Schetters en Egid Schoonbrood zullen op donderdag 20 februari 2020 dan ook volkomen terecht de nodige aandacht aan de Poolse bevrijders schenken middels een lezing. De lezing zal meer specifiek ingaan op de invloed, rol en inzet van de Poolse bevrijders.

Hub Schetters zal ingaan op de rol die de Poolse soldaten hadden in de bevrijding van Europa vanaf de Geallieerde landing te Normandië op 6 juni 1944.

Egid Schoonbrood zal vooral aandacht schenken aan de inzet en rol van de Poolse soldaten tijdens de bevrijding van Nederland. Daar vochten zij hoofdzakelijk binnen een pantser- en parachutistenbrigade.

De lezing zal op 20 februari 2020 gehouden worden in het MFC An de Voeëgelsjtang 12, 6373BJ te Landgraaf. Aanvang is om 19:30 en de toegang is zoals gebruikelijk gratis. Voor meer informatie over de Heemkunde-vereniging kunt u terecht op: http://www.heemkundelandgraaf.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk