MEERVOUDIGE TREFFERS BIJ SCHUTTERIJ ST. JOSEPH WAUBACH

Drie nieuwe koningen en een herkenbaar stukje nostalgie werden gisteren aan de bezoekers van het traditionele koningschieten van Schutterij St. Joseph Waubach bekend gemaakt. Een reportage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 31 mei 2019, 22:35

Het is donderdag en Hemelvaart. Dat is voor de insiders voldoende om te weten dat schutterij St. Joseph Waubach op deze dag een nieuwe koning zal krijgen. Althans, sinds enige jaren zijn het het drie nieuwe ‘koningen’. De koningsklasse vind haar nieuwe koning in de gelederen van de schutterij zelf. Verder is er dan nog de ‘koning van de ‘vrij schut’ en tot slot is er nog de categorie van de jeugdkoning.

De door Susan Brouns geschilderde vogels genieten nog van hun laatste vlucht voor de kogelvangers vooraleer zij met kogels van een bijzonder aardig kaliber aan flarden geschoten worden. Zodra de vogel helemaal ‘los’ geschoten is start hij aan zijn ultieme, laatste en neerwaartse vlucht. Ook ‘vreemde vogels’ ontkomen blijkbaar niet aan de wet van Newton.

Dit jaar wist Ties Brasée het bij de jongeren het beste te doen, Peter Windmüller mikte op exact het juiste moment bij de deelnemers van de schutterij zelf en Marco Wolters verloste de hardboardvogel uit zijn lijden bij de ‘vrijschutten’. En al is het niet zichtbaar op onderstaande foto, we hebben het wel degelijk over het jaar 2019 en niet 2009.

Geheel buiten de traditie om, wist Marco Wolters de ‘vrije vogel’ dit jaar eerder neer te halen dan de kersverse koning van de schutterij, Peter Windmüller.

Deze zal zo snel mogelijk in het nieuwe koningszilver deelnemen aan de activiteiten van de schutters. Echter niet alleen. Hij zal vergezeld worden door zijn minimaal, net als hem, zo trotse dochter Jolien.

Meer dan schieten alleen

Nu wordt er logischerwijze geschoten bij een schutterij. Maar dat is niet de kern van de zaak. Het hart van een schutterij is de broederschap onderling bij de leden. Althans dat zou de voor de hand liggende conclusie kunnen zijn. Opvallend is echter dat deze broederschap echter verder gaat dan alleen maar bij de leden onderling.

Wie enkele jaren achtereen het koningschieten bezoekt zal zien dat ook de bezoekers voor een fiks deel onderdeel van deze broederschap zijn. De trouwe gasten weten dat zij geen afspraak hoeven te maken met de anderen. Ze zijn er ook zonder die afspraak, ze zijn er stuk voor stuk. Speciale momenten die een mens niet op de kalender hoeft te zetten.

Een voorbeeld: twee mannen, (laten we het zo zeggen; bij de junioren horen ze nèt niet meer), speelden in de jaren 50 en 60 bij R.K.V.V. Waubach. Oude verhalen en anekdotes komen naar boven en beiden weten dat zij, mits geen minder vrolijke zaken gebeuren, wederom ook volgend jaar weer present zullen zijn. Ook dat is deel van de schutterij, ook dat is deel van de broederschap van een vereniging die midden in het dorp staat.

Ook midden het dorp stond trouwens de nieuwste aanwinst van schutterij St. Joseph. Een perfect voorbeeld van nog meer anekdotes en dorpsgeschiedenis: de voormalige toog van café de Pint. Deze heeft een nieuw thuis gevonden: het schuttershome van St. Joseph.

Wekenlang hebben de leden van St. Joseph gesleuteld, getimmerd ,geschuurd en vooral samengewerkt om net dat deel van de dorpsgeschiedenis te bewaren en in ere te houden.

Lees verder onder de afbeelding

Een nieuw meer dan herkenbaar plekje is daar terecht gekomen waar het het meest tot zijn recht zal komen. In het hart van een vereniging die dat bewaakt wat voor een dorp het meest essentieel is: zijn geschiedenis, gebruiken en tradities.

Meer informatoe over schutterij St. Joseph Waubach vindt u op: http://www.schutterij-stjoseph-waubach.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk