KAY & JIM BEMELEN, TWEE BROERS EN NIEUWE LICHTING POLITICI

Twee Landgraafse broers die de politiek ingedoken zijn. En het kan bijna niet anders maar beiden voor een andere partij. Wat levert dat op is dan de vraag. Een interview.

Lambert Rinkens, Landgraaf 5 mei 2019, 18:30

Het zou zo maar het begin kunnen zijn van een van de boeken van Giovannino Guareschi uit de reeks van Don Camillo & Peppone. Een klein dorp, twee broers en beiden zijn raadslid in een een gemeente maar wel voor verschillende partijen. De ideale basis voor Guareschi’s verhalen, genoeg materiaal voor de broers om de strijd op het scherpst van de snede met mekaar aan te gaan, maar is dat ook zo?

We schuiven aan in Café het Brandwapen en het duurt niet lang vooraleer het over politiek gaat. Laten we echter eerst de beide nog jonge politici kort aan de lezers voorstellen. Kay Bemelen, 28 jaar, studeerde psychologie en neuro-wetenschappen. Momenteel werkt hij bij de provincie na een traineeship van twee jaar. Hij kwam daar in 2014 terecht na een selectie waarbij 10 mensen een plek konden vinden, let wel; 10 plekken voor 400 gegadigden. Lukt dat, dan heb je het niet gek gedaan. Verder woonachtig te Hulsberg met zijn liefde Esmée en in mei worden beiden dan kersverse trotse ouders. Kay is, in deze wel degelijk van belang zijnde, raadslid in de gemeente Beekdaelen namens het CDA.

Jim Bemelen, nu 26 jaar, wordt dan dus de trotse oom. Verder is Jim nu acht en een half jaar samen met Evelien. Hij studeerde econometrie aan de universiteit te Maastricht, geeft nu les op Zuyd Hogeschool en woont momenteel in Landgraaf. Geboren werd hij in Nieuwenhagerheide, toen verkast naar het Hoefveld en nu woont hij in oud-Nieuwenhagen. Jim is namens de PvdA raadslid te Landgraaf.

We komen er vrij snel achter dat de twee broers zijn opgegroeid in een gezin waar buiten politiek ook een andere zaak door de ouders als belangrijk werd gezien; het niet verstoppen van feiten of gebeurtenissen voor hun kinderen, er met nadruk op wijzen en dan ook de nodige tekst en uitleg erbij geven of er op wijzen en dan de vrijheid geven om er je gedachten over te laten gaan. Niet afremmen maar stimuleren en zaken in perspectief plaatsen.

Is dat dan de opstap naar de politiek?

Jim: ” Bij mij was het moment om me politiek bezig te houden er op vrij jonge leeftijd. We keken met de hele familie naar Pauw en Witteman. Dat was het moment waarop ik dacht dat ik er ook echt iets mee moest doen. Alleen maar kijken en erover spreken zet geen zoden aan de dijk. Ik wilde me er echt mee bezig houden.

Kay: “Voor mij was dat de moord op Pim Fortuin. Dat was het moment van bewustwording. Vanaf toe wilde ik actief met politiek bezig zijn. Als je iets veranderen wilt zul je er iets voor moeten doen.

En hoe zit het met de verschillen, de een is PvdA en de ander CDA?

Jim: “Ach, dat valt reuze mee. En wat heet verschillen. Zo gek veel verschillen de partijen niet. In principe zijn het alle twee partijen die idealen hebben waar eigenlijk niemand tegen is.

Kay vult aan: “Over een hoop zaken zijn we het fundamenteel wel eens. En het zijn beide ook geen ‘extreme’ partijen.

En in het geval waarin Koopmans, CDA, aangeeft om zelfs de PVV als serieuze optie te zien voor een coalitie? Ook dan niet?

Jim: “Nee ook dan niet. En als we het realistisch bekijken. Welke opties zijn er dan voor de provincie. Om een ruime meerderheid te halen met andere partijen kom je op een coalitie van 5 partijen uit met heel veel verschillende eisen en standpunten. Dat wordt zo goed als ondoenbaar.

Kay: “Buiten dat werd die uitspraak enkele weken voor de verkiezingen gedaan. Dan wordt het volgens mij ook een strategische opmerking die hij dan maakt.

Jim: “En dat er nu partijen als een Forum voor Democratie van een Baudet zo veel stemmen krijgt zegt ook heel veel. de huidige politiek heeft gewoonweg heel veel van haar geloofwaardigheid verloren.”

Kay: “En buiten die ‘vreemde’ uitspraken die Baudet gedaan heeft zijn er wel degelijk zaken waarvan ik zeg die kloppen. neem bijvoorbeeld dat ‘baantjescarrousel’ van de oude politiek. Tja, dat klopt ook voor een groot deel. De oude politiek zit in een bubbel. Dat geloven de mensen niet meer.

Neem een voorbeeld hier heel kortbij. Kijk naar die Oloïde. Er zijn een fiks aantal zaken waar veel geld voor nodig is om mensen te helpen. En dan wordt er voor gekozen om €30 miljoen aan een ‘Landmark’ te besteden? Dat kan toch niet. Mensen geloven de politiek dan niet meer.

Jim: “Tja met die Oloïde, vind ik onbegrijpelijk. De dag voor dat dit bekend werd was ik bij een gezin met drie kinderen die het heel moeilijk hebben. En dan wordt de dag erna het voorlopig ontwerp gepresenteerd. Dit roept bij mij de vraag, gegeven dat op bepaalde punten de basis niet op orde was waar mensen echt last van hebben of het dan wel verantwoord is om hier €30 miljoen aan uit te geven. Daarnaast hebben we ook nog het haalbaarheidsonderzoek. Dat is niet eens afgerond en heeft al de 4 ton opgeslokt die ervoor gegeven zijn. Ook daar moet nog eens geld bij. En het project is nog niet begonnen, dus die €30,- miljoen? Dat zou wel eens heel gemakkelijk veel meer kunnen worden.

Kay: “Dat is voor een deel te wijten aan het gegeven dat een hoop gedreven mensen in een bubbel leven en onnavolgbare besluiten nemen voor de normale man of vrouw. Dat gaat tegenwoordig niet meer. Daar zal anders mee omgegaan moeten worden in de toekomst.

Jim en Kay Bemelen zijn voor Guareschi’s Italiaanse dorp aan de grote rivier dus niet de geschikte kandidaten. Politiek gezien ‘slaan zij zich de koppen niet in’. En ook anders niet trouwens, voorbeeld zijn hierbij de gevoerde campagnes. De een steunt de ander ook daarbij waar hij maar kan. Allesbehalve kwaad bloed dus.

Voor de Don Camillo en Peppone liefhebbers een grote ‘helaas’, voor de familie Bemelen een groot plus.

Met dank aan Kay en Jim Bemelen voor hun medewerking.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk