OUDE EXERCITIE EXAMENS IN SPORTHAL BANENBERG

In sporthal Banenberg werd gisteren de basis gelegd voor de toekomst van de oude exercitie. Daar werden de examens afgenomen en een twintigtal kandidaten wist een positieve afsluiting aan hun cursus te geven. Een verslag.

Lambert Rinkens, Landgraaf 17 februari 2019, 18:05

Bij binnenkomst in sporthal Banenberg was het eerst even vreemd opkijken: twee marketentsters met een geschouderd geweer. En dat is dus echt geen alledaags gezicht. Een ander vreemd aandoend gezicht waren 20 verschillende uniformen die te samen aan een exercitie bezig zijn. De wetenschap dat het de examens van de oude exercitie zijn verschaft dan opheldering.

De kandidaten moesten er wel wat voor over hebben in de afgelopen maanden. Iedere zondagmorgen opnieuw om 09.00 uur aanvang van de les. Dus het opofferen van de vrije zondag werd zodoende ook meteen aan de vier instructeurs gevraagd. Maar zij hadden het er graag voor over. De oude exercitie ligt hun na aan het hart en dan moet er ook aan de toekomst gedacht en gewerkt worden.

Een twintigtal cursisten kwam uit heel Limburg bijeen om in een van de vier categorieën het examen af te leggen. Beginner, aspirant-commandant, commandant, en commandant-instructeur. Wie het tot commandant-instructeur wil schoppen zal er dus vier cursussen voor moeten volgen.

Gisteren was er één van het twintigtal die het zo ver wist te brengen, Johan Meijssen. Hij had er wel de vier jaar voor over. Vier jaar lang de aaneenschakeling van cursussen en ook nog iets anders. Ook de exercitie van de schutterij diende dus om te gaan. En dat betekend dus werk aan de winkel en niet zo’n beetje ook.

President van de Oud Limburgse Schutters-federatie Ger Koopmans overhandigde de bijbehorende oorkondes dan ook vol plezier aan de terecht trotse nieuwe lichting. In zijn toespraak vermelde hij behalve dank aan alle betrokkenen onder andere het volgende: ” We zijn er heel blij mee dat er mensen zijn die de traditie voortzetten. Vooral ook belangrijk omdat deze cursussen een eerste aanzet vormen om ook tot nieuwe juryleden te komen.”

De mensen die gisteren met goed gevolg de cursus beëindigd hebben zijn dus meer dan commandanten of commandanten van de toekomst. Zij vormen een onmisbare schakel die in de schutterswereld noodzakelijk is.

De instructeurs

We willen wel nog even de instructeurs aan u voorstellen. Deze zijn: T. Looymans, L. Schiffelers, L. Muitjens en J.Duckers

Dat de verenigingen echt uit alle hoeken en gaten van Limburg komen toont een kleine selectie van plaatsnamen; Strucht, Wijlre, Stamproy, Epen, Vaesrade, Ubachsberg of Vaesrade.

Eventuele geïnteresseerden vinden meer informatie op: http://www. ols.federatie.com

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk