‘RUEDLING KRUUP WOAR UT NIT SJIELE KAN’ IN DE KOETSCH

Prinsentreffen in de Koetsch, binnen en buiten. En ‘ruedling kruup woar ut nit sjiele kan’ en ‘inne gruul roas… en nog inne’. En dat tot in de kleine uurtjes. Een reportage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 10 februari 2019, 13:50

We maken de voordeur open, dan staan we in de sluis, nog een deur open en we zitten er meteen middenin, tjokvol is café de Koetsch in het hart van de Groenstraat waar inmiddels voor de vierde keer het prinsentreffen gehouden wordt.

D’r sieppenoeëk Aram en zieng gruus ’t Elaine hebben hun handen vol eraan. En niet alleen zij. Achter en voor de bar werken ze zich de blup. Het dienblad is vol en dan maar tussen de narrenkappen heen wurmen. En het wemelt van de narren en narrenkappen. En héél veel prinsenkappen en Käpkes.

De carnavalsmuziek dendert maar verder net als de polonaises. Duo Retteketet opent het bal. Sjpasskapel de Trekzek gooit niet lang daarna nog wat olie op het stemmingsvuur en het wordt ‘inne grannige wiervel’ (een groot feest). De Trekzek trekken verder, zij hebben nog iets speciaals op het programma staan. Een serenade voor hun lid ‘ut Mora’. Die is Sarah geworden en ook dat verdiend de nodige aandacht en muziek op deze avond.

‘Inne gruul roas … en nog inne gruul roas..’, (een glas bier en nog een glas bier), het gerstenat vloeit rijkelijk op deze avond. Oud stadsprins Hubert Schunken en zijn zangpartner Linda weten precies wat hen te doen staat en de stemming stijgt verder en verder.

45èlf zou dan de laatste act moeten zijn. En dan weet je dat het eigenlijk het hoogtepunt van de avond is. 45èlf verhoogd de stemming en de vrolijke spanning nog door er een loterij aan te plakken. En Tom Bos van Ieërre Road de Sjweëgelsöppers gaat er met de prijs vandoor. En dat mag iedereen zien ook.

Maar er was nog iets dat op het programma stond: de verrassingsact. Het prinsenpaar van de Parkstad Böck had Edwin, van de halve finale van het LVK, uit de narrenkap getoverd. Die knalde er dan ook meteen een paar nummers uit. Dj Dave nam de zaak verder muzikaal waar tot in de kleine uurtjes.

Maar het hoogtepunt van de avond waren in feite de gasten van deze avond in het hart van de Groenstraat. Zij maken carnaval tot dat wat carnaval is. ‘ruedling kruup woar ut nit sjiele kan’.

‘Bloed kruipt waar het niet gaan kan’ en vooral tijdens de carnaval en dat wat er bij hoort. Inne grannige wiervel.

En voor een ieder die het Groenstraats Bargoens niet machtig is of er meer van weten wil? Spring gewoon even bij sieppenoeëk Aram en zieng gruus ut Elaine naar binnen en die helpen je dan graag verder!

Waar? Café de Koetsch, Groenstraat 165

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk