PRINSESSEN & PRINSEN ORGANISEREN PRINSENBAL

Prinsentreffen 2019 in de Groenstraat. Net die straat waar het Bargoens èn dus ook het ‘Auw Wieverbal’ vandaan komen. Geschiedenis en een feest.

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 februari 2019, 19:34

Café de Koetsh, dat is zo ongeveer hartje Groenstraat. En als we over de Groenstraat spreken dan hebben we het over geschiedenis. neem deze bijvoorbeeld: Auw Wieverbal. Duizenden trekken ervoor naar Valkenburg aan de Geul. Een mens vraagt zich af waarom? Daar komt de Auw Wieverbal helemaal niet vandaan. Die stamt uit de Groenstraat.

Enkele honderden jaren geleden trokken de mannen uit de Groenstraat dwars door Europa heen voor de ‘Hoarschnitt’. Het knippen van haren dus.Dat was in de pruikentijd. Daar was dus geld mee te verdienen. De mannen knipten het lange vrouwenhaar en verkochten dit dan aan de handelaren. Of de geknipte dames het daar altijd mee eens waren valt te betwijfelen. Zuivere koffie was het in ieder geval niet want de mannen ontwikkelden een eigen Bargoensche taal om door vreemden niet begrepen te kunnen worden. Dat doe je per slot van rekening niet voor niets. Lang verhaal in het kort. Weer thuisgekomen in de Groenstraat werd er feest gevierd. Om te voorkomen dat de mannen alle gemaakte winst verbrasten werden zij door hun vrouwen uit de kroeg gehaald. Zie daar: het ontstaan van de Auw Wieverbal.

En net daar organiseren prinsessen en prinsen het Prinsenbal in Café de Koetsch. En niet alleen voor carnavalisten ook voor de niet-carnavalisten. En dat is ook het doel van de avond: beide groepen bijeen brengen voor een gezellige carnavalsavond.

Nog meer bijzonderheden: de muziek wordt verzorgd door Sjpasskapel de TrekZek, Duo Retteketet en …ook nog een verrassingsact! Bij iedere meter bier drinkt de Prins(es) trouwens gratis mee. De entree is trouwens ook gratis.

Aanvang is om 20.11 uur op zaterdag 9 februari. Locatie: Cafe de Koetsch Groenstraat 165.

Of op deze avond ook aan ‘d’r hoarschnitt’ gedaan wordt is nog niet bekend.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk