DE ‘UNSKES’ : DAMENSITZUNG BINNEN EEN WEEK UITVERKOCHT

Dat ging dus meer dan hard. Op naar de Damensitzung van de Unskes. En zie daar: wie ook maar even treuzelde is nu te laat. Wat zit er achter dit succesverhaal?

Lambert Rinkens, Landgraaf 24 januari 2019, 21:03

De vraag of ‘ ’t Unske mie maag zieh?’ is dus meteen al overbodig. Dat mag dus zeker. De afgelopen weken mogen dit duidelijk genoeg zichtbaar gemaakt hebben. De kaartverkoop werd gestart en binnen mum van tijd zijn ze de welbekende en blijkbaar felbegeerde kaarten deur uit, tot verdriet van menige carnavaliste die er op zondag 10 februari ook graag naar toe had willen gaan.

En ondanks de teleurstelling aan de ene kant is het met recht een succesverhaal te noemen aan de andere kant. Maar waar komt het succes van de Unskes vandaan? Laten we bij het begin beginnen. Enkele dames hadden in 1988 een idee: laten we een leuke gezellige vereniging oprichten. En zo gedacht, zo gedaan. Een jaar later stond de vereniging er, en hoe. Terwijl men zich in de achtergebleven gebieden nu nog de vraag stelt of een vrouw prinses mag worden, was er in het Landgraafse een compleet uit vrouwen bestaande carnavalsvereniging: De Unskes.

Unskes, Ubach over Worms, Nieuwenhagen en Schaesberg. Maar Unskes heeft meer gewicht, het staat ook symbool voor de Unskes die de dames wegen tijdens de carnaval. Verder zijn er nog enkele bijzonderheden, de prinses is ’t PONK, die gooit dus vijf maal zo veel gewicht in de gezellige carnavalsstrijd als de anderen. Dat betekend dat de weegschaal enigszins de verkeerde kant op gaat. De oplossing ligt voor het oprapen: neem in plaats van een ‘elvenroad’ twee. En met 22 Unskes is het ook meteen dubbel gezellig, alleen maar voordelen dus.

Lees verder onder de afbeelding

Het succes van de Damensitzung wijten de Unskes volgens eigen zeggen aan het publiek. : “…… succesvol door het zeer trouwe en gezellige publiek.” Maar die moeten dan wel een reden hebben om zo trouw te blijven komen. En daar steekt de vereniging dan ook de nodige tijd in. Niet een maar meerdere teams werken het hele jaar door aan de programmering en de andere voorwaarden òm het tot een succes te maken. Het zoeken/vinden en vastleggen van de geschikte locatie, vrijwilligers et cetera noem het maar op. Diverse commissies steken er maandenlang hun tijd en energie in. En de uitkomst? “UITVERKOCHT!!”

’t PONK van dit jaar, Bianca (Simons), gaat dan ook een top avond en seizoen tegemoet en dat kan sowieso niet missen. Terecht apetrots om Ponk te mogen zijn én dan meteen ook maar iedere keer opnieuw met een voor haar speciaal lid erbij. Ponk Bianca gaat door het seizoen met haar dochter Veerle die tevens Adjudant en Unske tegelijk is. Ponk Bianca gaat door het seizoen met het motto: ‘Mit de Unskes, jonk en oad, carnaval viere, doa kent gikkerinne get va liere.” Dat beloofd dus!’t

Lees verder onder de afbeelding

Tot slot. Als we het over Unskes en Ponk hebben dient het artikel dus ook in evenwicht te blijven. Het aandeel van Ponk Bianca weegt in dit artikel niet op in verhouding tot de Unskes. En, bestaat er ergens anders, waar dan ook, een Ponk? Dat verdient dus te zijner tijd een artikel op zich. En daar wordt aan gewerkt. Alaaf!

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk