HANNIE & JOS UIT LANDGRAAF ZITTEN NOG STEEDS IN MUHLBACH EN DE SNEEUW BLIJFT KOMEN

Het Landgraafse echtpaar Hannie en Jos zit nog steeds in het Oostenrijkse Muhlbach. Hoe lang nog is nog niet bekend. Volgens de laatste meldingen komt er alweer een nieuwe enorme berg sneeuw aan.

Lambert Rinkens, Landgraaf 14 januari 2019, 18:11

Het contact met de twee Landgraafse vakantiegangers, Hannie en Jos, in het Oostenrijkse dorpje Muhlbach is geen probleem. De tijden dat contact houden door slecht weer onmogelijk waren zijn zo goed als voorbij. Het niet of heel bezwaarlijk reizen met slecht weer echter niet. Het hele Alpengebied heeft er meer dan aardig wat last van.

Hannie en Jos lieten het volgende weten: ” Het sneeuwt nog steeds. Wij kunnen wel nog naar het dorp. De hoofdwegen worden prima door sneeuwschuivers zo goed en zo kwaad mogelijk sneeuwvrij gemaakt. Met sneeuwkettingen kom je wel naar beneden. …….. Toch zijn er bij ons ook twee wegen afgesloten, te weten de B164, dit is de doorgaande weg die naar Dienten voert en de Mandwandwandstrasse, die gedeeltelijk is afgesoten wegens lawinegevaar.” Het einde van hun bericht gaat als volgt: “Morgen wordt het beter. Ik hoorde net op de radio dat in de stad Salzburg 32 scholen gesloten zijn. Groetjes van Hannie en Jos.”

Met beiden gaat het dus goed. Vraag is echter of het inderdaad morgen beter wordt? Voor hun en anderen in het Alpengebied is dat inderdaad te hopen. Ruim 20.000 mensen zitten afgesloten van de buitenwereld. Meerdere dorpen zijn via de wegen niet meer te bereiken. Volgens meerdere voorspellingen komt er echter helaas voor de betrokkenen een enorme bak met nieuwe sneeuw aan.

Volgens een melding van de NOS meldt correspondente Judith van Hulsbeek: ” De Fernpass, de weg tussen Zuid-Duitsland en Innsbruck is afgesloten en ook de weg naar Lech is dicht.” Verder verwacht men voor vandaag nog eens 20 tot 50 centimeter sneeuw.

Inmiddels geldt er voor het gehele betroffen Alpengebied of alarmfase 4 of 5. Voor grote gedeelten binnen Oostenrijk is dat trouwens fase 5, de allerhoogste fase dus. Men adviseert dan ook aan de bewoners aldaar om binnen te blijven. Er is de laatste dag ook nog in lagere gebieden regen gevallen. Die wordt door de sneeuw opgezogen. De druk op de besneeuwde daken neemt dus sterk toe. Het leger, brandweer en anderen hebben in de afgelopen dagen ongeveer de helft van alle daken sneeuwvrij weten te maken. Voor heel wat andere huizen is er dus een behoorlijk gevaar.

In het 1300 inwoners tellende Beierse dorpje Balderschwang denderde vandaag een lawine een hotel naar binnen. De 300 meter brede lawine raasde op het hotel af en baande zich een weg door de ruiten in te drukken. Gewonden vielen er gelukkig niet. Wel is men nog op zoek naar eventuele andere slachtoffers die de lawine op haar weg gemaakt kan hebben. De 100 hotelgasten zijn momenteel ergens anders ondergebracht.

Bron: Hannie & Jos, NOS, BR

Fotografie: Wikipedia


Please follow and like us:
Help-Desk