DRIE HARMONIEËN, 120 MUZIKANTEN EN 1 KLANK

De kerk in Lauradorp is vol. De verwachtingen zijn hoog en dat is terecht. Drie Landgraafse harmonieën geven samen één concert. Niet ieder voor zich maar samen, ze spelen samen voor hun plezier en hun toekomst. Een verslag.

Lambert Rinkens, Landgraaf 28 oktober 2018, 14:37

De kerk in Lauradorp is vol als presentatrice Wilke Goessen het woord neemt. Haar muzikale verleden in Landgraaf en de daaruit voortvloeiende connecties maken haar de aangewezen persoon om met de nodige kwinkslagen het concert vlotjes van de nodige informatie te voorzien.

Drie Landgraafse harmonieën , St. Caecilia, Laura en ST. Michael gaan op deze zaterdagavond gezamenlijk aan de bak. Onder leiding van hun eigen dirigenten spelen zo’n 120 muzikanten verschillende stukken. Maar daar blijft het niet bij. Er zijn ook nog eens twee Limburgse top-artiesten uitgenodigd, Linda Zijlmans en Serge Gulikers.

De verwachtingen mogen gerust hoog zijn. Dat alle drie de harmonieën over topmuzikanten beschikken is bekend. Het bijzondere is echter dat er voor deze gelegenheid 120 muzikanten samen als 1 orkest zullen spelen. En dat is een massa aan verschillende instrumenten, verschillende karakters en verschillende zienswijzen. Nu zijn er wel meer orkesten van flinke omvang. En die repeteren dan ook geregeld samen. Dat is nu dus niet het geval. Dit ‘gelegenheidsorkest’ heeft maar enkele keren samen de kans gehad om te repeteren. Daar komt dan nog eens bij dat er onder leiding van drie verschillende dirigenten gespeeld mag worden. Voor muzikanten en dirigenten een meer dan gemiddelde uitdaging.

De dirigenten Patrick Letterle, Ronald Slijpen en Bert Schaefer  (in willekeurige volgorde) blijken het absoluut goed onder controle te hebben. Buiten dat kan Patrick Letterle vanavond en de afgelopen tijd sowieso zijn geluk niet op. En dat heeft zijn reden, hij werd verleden week trotse vader van dochtertje Lune.

Het repertoire is allesbehalve gemakzuchtig te noemen. Er zitten stukken bij die voor alle betrokkenen een behoorlijke uitdaging zijn. Neem maar het stuk Hobbits of Highlights for Chess. Vooral die laatste verlangt het uiterste. En het moet gezegd, als sluitstuk voor de pauze klinkt net dat laatste nummer absoluut magistraal.

Macht en kracht van klank

De macht en kracht van klank. Anders is het niet te omschrijven. Op mekaar afgestemde tonen die samen een klank worden. Drie verschillende korpsen die samen één worden. Drie verschillende dirigenten die met 120 muzikanten en evenveel instrumenten als één klinken. Een klank die bezit neemt van de ruimte en van bezoekers. Om dat voor mekaar te spelen moet je van goede huize komen.

Na de pauze voegen zich Linda Zijlmans en Serge Gulikers bij het geheel. Een extra combo versterkt het orkest. Linda Zijlmans beschikt over een krachtige stem, die power en gevoel samenvoegt. Een sterke uitstraling, die voor deze gelegenheid ook nog eens benadrukt wordt door een wel heel bijzondere jurk. Serge Gulikers is zanger en entertainer. En dat entertainen gaat hem wel heel gemakkelijk af. Speels en met aardig wat humor. Neem daar de zang bij, een orkest zoals deze avond, geluid verzorgd door Roger Erkens en licht door Danny Hendriks en het plaatje is compleet.

De voorzitters, Attila Oroszi, Robin Reichrath en Paul Bauer hebben samen met de werkgroepen allesbehalve voor niets hun tijd en moeite hierin gestoken. Een meer dan geslaagd initiatief. Overigens zijn geïnteresseerden altijd welkom om de verenigingen te versterken. Neem dus gerust contact op via onderstaande links:

http://www.harmonielaura.com

 http://www.harmonie-nieuwenhagen.nl

http://www.stmichael.nl

Please follow and like us:
Help-Desk