LEEGSTAND IN LANDGRAAF IS ECHT NIET ALLEEN IN OP DE KAMP

Er verschijnen wel vaker en ook al langer artikelen over leegstaande bedrijfsruimtes of winkelpanden. Vrij recent verscheen er ook een artikel betreffende Op de Kamp. Maar het is allesbehalve Op de Kamp alleen waar dit probleem heerst.

Lambert Rinkens, Landgraaf, 28 september 2018. 19:45

Buiten het feit dat een mens er niet vrolijk van wordt om door winkelstraten te lopen om er het ene na het andere pand leeg te zien staan, is er ook nog eens de vraag wat er dan daadwerkelijk aan de hand is.

Leest men dan de artikelen die er over gepubliceerd worden dan wordt men al helemaal niet vrolijk. Een van de meest essentiële zaken wordt er niet eens vermeld, laat staan besproken. En dan leest men in een ander artikel over de twijfel die er bestaat omtrent de waarde van genoemde cijfers die vertellen zouden dat het weer iets beter gaat.

Hoe is het werkelijk?

Gaat het dan beter? In een artikel van De Limburger, 12-09-2016 zegt gedeputeerde Daan Prevoo er destijd het volgende over:”Het straatbeeld roept immers het tegendeel op. De monitor wordt gevoed met gegevens die door de gemeenten zelf wordt aangeleverd. …. Er zijn ook gemeenten die zeggen: wij hebben geen leegstand probleem…. .”

Inmiddels zijn we twee jaar verder en een rondgang door Landgraaf bevestigt de mening betreffende het straatbeeld. Er staan in dit artikel een bovenredig aantal foto’s van leegstaande panden. Welnu, dit is slechts een kleine selectie uit het ruime assortiment waar we de keuze uit hadden. En dat zegt al meer dan voldoende over hoe de situatie daadwerkelijk is. Leeg is leeg, zullen we dan maar zeggen.

Het missende essentiële deel

Er verschenen in de afgelopen twee weken artikelen in WijLimburg en in 1Limburg. In beide artikelen mist de oplettende lezer echter een heel essentieel punt. Als men over leegstaande winkelpanden schrijft, lijkt het toch niet echt onbelangrijk om ook het financiële deel onder de loep te nemen. Per slot van rekening zijn deze zaken er niet meer omdat het financieel gewoonweg niet meer lonend was. Natuurlijk sluiten er ook zaken vanwege een pensioengerechtigde leeftijd, maar het merendeel sluit de poorten omdat het financieel niet meer haalbaar is.

Het essentiële deel, waar misschien wel over gesproken is, maar dat niet vermeld wordt is de huurprijs of aflossing. En dat is enigzins vreemd. Het staat natuurlijk iedereen vrij om een artikel zo in te vullen als hem of haar goeddunkt, maar anderzijds lijkt het met dit thema toch vreemd.

Welnu, gaan we enige jaren terug in de tijd en wel 5 jaar. Toen al vroeg men in wereldmetropool Waubach €2500,- aan ‘kale’ huur voor een winkelpand van een kleine 50 vierkante meter. En zoals gezegd: kaal en 5 jaar geleden. Daarna mag men nog eens alle andere onkosten erbij optellen. Met dergelijke huurprijzen zal men meer dan goed voor de dag moeten komen om in Big City Waubach überhaupt nog droog brood te kunnen overhouden. Het volgende was dan ook ieder maal opnieuw te zien in het winkelcentrum van Waubach. Startende ondernemers hielden het anderhalf tot twee jaar vol en ex.

Enige meters verderop bevindt zich het Winkelcentrum Waubach. Nemen we de datum van de ingebruikname van de parkeergarage als ‘officiële’ startdatum. Dat zou dan 23-11-2015 moeten zijn. Het winkelcentrum was al langere tijd in gebruik, maar we nemen het ruim. Sinds die datum staat er een meer dan behoorlijk winkelpand leeg. Vanaf dag 1 is er nog nooit ook maar 1 huurder geweest. 3W heeft het pand al al die tijd te huur staan. Steekt men vandaar de straat over over staan er twee naast elkaar liggende panden te huur. Idem dito in Schaesberg. Ook daar vindt men de nodige leegstaande winkelpanden midden in het centrum. Stuk voor stuk mooie locaties, maar niet te doen financieel gezien.

Komen we bij de clou van het verhaal. Het verlagen van de huurprijs om het wél rendabel of op zijn minst aantrekkelijk te maken. Dat wordt in aardig wat gevallen tegengehouden door hypotheekverstrekkers. En dat zijn veelal banken. En laten we wel wezen, banken verdienen ook geld aan failliessementen. Vanaf dag 1 dat iemand een zaak opent verdienen banken daar geld aan en dat stopt ook niet.

Een citaat als voorbeeld, RTLNieuws 25-09-2016, :”Als een winkel failliet gaat, gaan de spullen vaak in de uitverkoop en verdienen de banken daar buiten proportioneel aan….” Het gaat zelfs in zo’n mate dat het in 2016 in de Tweede Kamer besproken werd. Niet dat dit enige gevolgen had, maar dat was en is ook niet te verwachten.

Men kan als gemeente natuurlijk proberen om meer winkelend publiek op de been te brengen, maar de kern van het probleem (en niet alleen leegstand van winkelpanden betreffend) is en blijft het financiële gedeelte. En dan zal men de hypotheekverstrekkers, banken en speculanten aan moeten pakken. En dat lijkt een beetje veel gevraagd.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk