DE MESETA, LOS VAGABUNDOS DOORKRUISEN DE GROTE SPAANSE GRILLPLAAT

Centraal en zuid Spanje staan er bekend om. Hoogvlaktes die gelijk staan een bakoven. Noord Spanje geniet die bekendheid niet, maar heeft wel degelijk haar eigen grill, de Meseta. En die lag in het verschiet voor Los Vagabundos op 22 september.

Lambert Rinkens, Landgraaf 24 september 2018, 23:05

Paul liet het als volgt weten: “… hier rijden we de meseta in, een hoogvlakte tussen de 800 en 1000 meter…. prachtige vergezichten over vele kilometers landschappen die zich enkele honderden kilometers uitstrekken. Even later….”

De Meseta

Even later wordt steeds duidelijker dat er voor dit schitterende vergezicht inderdaad een open vlakte nodig is. En dat heeft gevolgen. De thermometer geeft 30 graden of meer aan. Een fietser of voetganger valt dan op die open vlakte automatisch ten prooi aan de genadeloze zon. De stralen en hitte van onze ‘dagelijkse gastheer’ hebben er vrij spel met je. Je kunt geen kant op. Geen bomen die schaduw bieden, geen bos dat verkoeling brengt, geen wegen die als gracht bescherming zouden kunnen bieden. Je bent er een stipje. Een stipje dat langzaam vooruit kruipt op een wijdse kilometerslange open vlakte. Een stipje op de Spaanse grillplaat die Meseta heet.

Paul, Sam en Achim zijn op de morgen van de 22ste september weer vroeg vertrokken. Uislapen is er in de herbergen niet de gewoonte. Een goed ontbijt en de voeten vinden hun trouwe plek op de pedalen weer. Op de Meseta raken zij zich kwijt. Paul neemt het besluit om sneller te gaan. Hij wil van de meseta af. zo snel mogelijk weg uit de bakoven. Voor de zon zijn zenith bereikt heeft wil hij er vanaf zijn.

Dat verloopt alles behalve vlekkeloos. Een heuvel die hij als ‘puist’ betiteld dwingt hem uit het zadel. En dan gebeurt precies dat wat je op een fiets niet wilt. En bergop al helemaal niet: je derailleur zegt adios. Paul repareert hem provisorisch. Dat mag hij dan nog een paar maal doen voor hij Burgos binnen rijdt.

Achim en Sam zijn de Meseta ontvlucht. Zij wisten een afkorting te vinden om aan de vlakte te ontsnappen. Ook zij arriveren in Burgos. Maar Paul vindt hun niet en zij vinden Paul niet. Op die momenten dat het voor hun uitkomt valt iedere keer de verbinding weg.

Burgos

Uren later lukt het dan toch. Natuurlijk moet je op momenten dat je mekaar kwijtraakt ook op de meest logische plek afspreken. Op een terrasje, met tapas, een koel biertje of een mooie Spaanse wijn als aangenaam gezelschap, biedt dan meestal een aangename uitkomst.

Maar er is meer goed nieuws om de dag af te sluiten. Schrijf de defecte derailleur maar in de geschiedenisboeken. Paul heeft een andere fiets gevonden. Maar of dat een gezegend ritje gaat worden?

Los Vagabundos zijn als pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela. Hun pelgrimage heeft daarbuiten echter nog een doel. Zij willen met hun tocht zo veel mogelijk geld bijeen sprokkelen om Jeugdtheater Landgraaf te sponsoren, daar hebben ze trouwens ook dringend behoefte aan een nieuwe licht- en geluidsinstallatie. Sponsoring van de mannen en het Jeugdtheater zijn dus meer dan welkom.

Meer informatie over het wie, het hoe en het waarom vindt u op: http://www.losvagabundos.nl

Met dank aan Los Vagabundos voor hun medewerking.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk