VAAAAAMOS LUIS ENRIQUE!!!

En die is dus uit de tijd dat voetbal aanvallend was.

Het Nederlands elftal heeft net van het team uit de USA gewonnen, en wel met 3-1. Mooie uitslag, maar geweldig was het wederom niet. Hoe kan dat toch? Een kritische maar recht uit het hart komende analyse.

Landgraaf, 3 december 2022, 19:45

Nederland wint wederom op het WK van Quatar. En ja, de Nederlandse spelers presteerden al stukken beter dan in de eerste wedstrijden. Maar ja, het volstrekt miserabele spel van de eerste drie partijen kon ook moeilijk geëvenaard worden. Vraag is dan natuurlijk, waar komt dit beneden alle peil spelen in hemelsnaam vandaan?

Kunnen deze spelers eenvoudigweg niet beter? Mogen ze niet beter spelen van hun coach? Is het wellicht de opzet om zo beroerd te spelen? Zijn wij als toeschouwers misschien te verwend of te veeleisend, dat zou natuurlijk ook heel goed kunnen. Maar de vraag blijft: waar komt dit belabberde niveau nou toch vandaan?

Na enkele minuten spelen de Nederlanders een aanval uit het boekje en scoren de 1-0. Conclusie: ze kunnen het dus wel degelijk. Voilà, het kan dus, maar ja, de wetenschap dat het wel kan maar niet gebeurt maakt het miserabele spel alleen nog maar erger! Na afloop laat coach |Louis weten dat het links en rechts nog wel wat mank gaat. Top, en dat hadden we ons zelf ook al bedacht. Het Amerikaanse team had dus echt wel het betere van het spel in de eerste helft, ze scoren alleen niet.

En ja. Te veeleisend zijn we als publiek vast en zeker! De spelers en de staf afzeiken, daar zijn wij dus wis en waarachtig wereldkampioen in! Maar anderzijds, de mannen verdienen miljoenen en daar hoort, mijn inziens, het slikken van terechte kritiek dan ook maar bij voor ze. En waar die pijn zit van het bescheten voetbal is dus echt wel te verklaren. Oooh, by the way, om het maar meteen te vermelden: het is niet alleen bij Nederland zo!

En maar breien en schoppen!

Balletje van links naar nog ietsje meer links. Dan naar achteren om weer daarna naar links terug te spelen. Dan tikje naar rechts en meer naar rechts, alvorens naar links te tikken om dan weer terug naar de doelman te spelen, die speelt dan naar links alwaar men de bal weer naar rechtsachter tikt. Dat doen we dan minutenlang achter mekaar en roepen dan trots dat we maar liefst 73% balbezit hebben gehad! Geweldig toch? En mocht er een tegenstander zijn die wel wil aanvallen, nou die boren we eenvoudigweg zo ongeveer de grasmat in.

Neem Argentinië- Mexico. Meerdere keren gaan de noppen snoeihard op de enkel of belanden net zo hard en vooral smerig op de wreef of schenen van de voetballende tegenstander. En de scheids fluit weliswaar voor ieder wisje wasje, maar daar fluit hij dus niet voor. Net zo min doet de zogenaamde VAR iets aan die ronduit achterbakse en smerige overtredingen. Hoe kan dat toch? Is dat waar de toeschouwer voor naar het stadion gaat? Is dat waar die achterbakse voetballer dan trots op is? Wil het publiek dat dan zien?

Nee, dus. Daar betalen toeschouwers echt geen tientallen euro’s voor. Die willen mooi voetbal zien. Die willen een speler een dribbel zien maken. Onzin? Nee!! Waarom houden mensen meer van |Messi dan van Ronaldo? Messi had die geweldige dribbels in huis en passeerde in mum van tijd 3 á 4 tegenstanders en scoorde dan ook nog eens. Waarom hielden mensen van George Best, van Pelé, van Cruijf? Allemaal spelers die iets konden met de bal en die het dan ook nog eens deden in de wedstrijd. Zij durfden een tegenstander uit te spelen. Mijn god, Louis moet er niet aan denken dat de middenvelders ineens een tegenstander uit proberen te spelen. Stel je voor dat het mis gaat? Balbezit naar de kloote. Wat nu?

Welnu. Die andere Louis, Luis Enrique (de Spaanse coach) wil zijn spelers precies dat zien doen: mooi aanvallend voetbal met dribbelende spelers en splijtende pases. Aanvallend voetbal met risico en gaat het mis, dan is er altijd nog de defensie die dat moet doen waar ze voor is: verdedigen. En gaat het echt mis, dan heeft het publiek wel een puike partij aanvallend voetbal gezien met technische hoogstandjes en voetbal waar schoonheid in zit.

Tot slot nog deze: in de voorrondes van dit WK heb ik het al meerdere keren zien gebeuren. Verdedigende elftallen die zich een ongeluk breien om dan ver in tweede helft een tegendoelpunt te incasseren. En zie daar: ineens kunnen ze aanvallen, en hoe!! De ene mooie aanval na de andere wordt opgezet. En ongelogen: al meerdere malen heb ik tijdens dit WK mogen aanschouwen dat die teams er nu uit liggen. En eerlijk is eerlijk: Godzijdank liggen ze eruit met hun laf gebrei en gebrei en geschop en geschop…

Nee, geef mij maar Luis Enrique, die èn zijn spelers het voetbalplezier gunt, èn het publiek wil vermaken. VAAAAMOS Luis Enrique!!!

Editorial: Lambert Rinkens

Please follow and like us:
Help-Desk