‘VERGRIJZING’ HEEFT OOK EEN MOOIE KANT

Twee kinderen amuseren zich door met een reep van een oude fiets op straat te spelen. Een van de duizenden oude foto’s die op Facebook de ronde doen. Is dit het verlangen naar vroeger?

Lambert Rinkens, Landgraaf, 12 april 2021, 11:46

Een zwart-wit foto. Auto’s vallen op de foto niet te bespeuren. Twee jongetjes spelen met de reep van een fiets. Spelen op straat kon toen nog blijkbaar. Deze foto is een van de duizenden foto’s die op Facebook de ronde doen en het verleden weer terughalen, al is het maar voor een kort moment.

Een fiks aantal mensen houdt zich op Facebook bezig met het verleden. Het betreft tientallen groepen zo niet honderden. En heel wat van die groepen bestaan dan weer uit honderden leden. De leden van de groepen plaatsen foto’s en anderen herkennen het beeld en reageren daarop. Zo niet worden er steevast vragen over gesteld. Waar is dat, wanneer was dat. Wie staat er op de die foto?

Is dat weemoed? Was het vroeger dan toch allemaal beter? Ria Maalste van de Facebook-groep ‘van het zuiden naar het noorden’ wilde er wel iets over kwijt. Ria Maalste stuurde meteen een fiks aantal prachtige prenten en doet er haar verhaal bij.

Is het nostalgie?

Ria Maalste antwoordt: ,, Ja, het is nostalgie. De mensen hebben er behoefte aan om herinneringen van vroeger op te halen … geregeld herkennen ze op sommige foto’s mensen uit hun jeugd. “

,,Winkel in vroeger jaren, toen was er nog persoonlijke bediening en konden mensen een praatje maken, ook was er de mogelijkheid om het op te laten schrijven tot het loon binnenkwam, de kinderen kregen een snoepje waar ze gelukkig mee waren.”

Ria Maalste: ´ Als je geluk had vroeger…

En nog zo’n geweldige prent uit vervlogen jaren. Ria Maalstra: ,,Als je geluk had vroeger en bevriend was met een rijk iemand mocht je mee om te toeren.”

… de Kloes …

,, Het verhaal dat er aan vast zit is dat het park eigendom was van de graaf Ansembourg. Achteraf bleek dat het park opengesteld moest worden voor bezoekersomdat het onderhouden werd door een andere instantie. De grootste sport van ons was om boven op de Kloes te staan, veel meer vertier was er niet.”

Keren we met de laatste foto terug naar het heden. Het aantal mensen in Limburg die 65+ zijn ligt behoorlijk hoog. We naderen de 25% in onze provincie. Dat brengt natuurlijk de nodige problemen en zorgen met zich mee. Anderzijds, het fikse aantal mensen dat zich op Facebook bezig houdt met hun verleden, brengt ook iets moois met zich mee. De duizenden foto’s zijn stuk voor stuk documenten uit het verleden. Of het allemaal beter was vroeger? Nee dus, niet alles was beter. Sommige zaken wel, andere weer niet. Het was gewoonweg anders.

Met dank aan Ria Maalste voor haar medewerking.

Foto’s: Ria Maalste

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk