SCOUTING ST. TARCISIUS MAAKT ER SCHOON WERK VAN

De organisatoren bij St. Tarcisius: v.l.n.r.: Koen Bloemen en Kirsten Weegels

Gisteren was het Nationale ‘opschoondag’. Sommigen doen daar lacherig over. Anderen nemen de zaak serieus en zetten zich er dan ook daadwerkelijk voor in. En helaas blijkt het laatste ook nog hoognodig ook.

Lambert Rinkens, Landgraaf 21 maart 2021, 19:11

Vol ongeloof kijkt een mens naar wat aan zwerfvuil bij elkaar geraapt kan worden door enkelen, binnen een mum van tijd én in slechts een klein deel van Landgraaf. Bovenstaande foto levert het bewijs. De twee organisatoren van de actie bij Scouting St Tarsicius uit Landgraaf zitten bij de zooi die hun vereniging uit één wijk (Nieuwenhagerheide), en een aangrenzend klein stukje bos wisten te verzamelen.

Wat sommige mensen achteloos alleen al in deze wijk weggooiden, of erger nog simpelweg dumpten, blijkt uit de volgende cijfers: 27, 19 kilo aan plastic, 81,18 kilo aan zwerfvuil en 1 kilo aan peuken. Om dit bij mekaar te sprokkelen was niet eens de hele vereniging nodig, alleen al de afdeling van de Bevers, enkele mensen uit de buurt Nieuwenhagerheide en een paar Engelse collega’s van Kirsten Weegels wisten de genoemde kilo’s zwerfafval op te ruimen.

Bij Scouting St. Tarcisius werd de Opschoondag georganiseerd door Koen Bloemen en buurtbewoonster Kirsten Weegels. Gemeente Landgraaf leverde de vereniging nog extra materialen om de actie te ondersteunen. Natuurlijk waren de leden van de scouting niet de enigen die gisteren onderweg waren voor deze actie. Het was een landelijke actie, die dus triest genoeg noodzakelijk blijkt.

Volgens schattingen varieert het aantal kilo’s zwerfafval in Nederland tussen de 50 en 300 miljoen kilo per jaar. De totale kosten van het zwerfvuilbeleid in Nederland bedragen circa €250 miljoen jaarlijks. Volgens Recyclingnetwerk worden: “Deze kosten voor 77% tot 90% door lokale besturen gemaakt en komen dus terecht bij de belastingbetaler via de gemeentebelastingen.”

Meer informatie over Scouting St. Tarcisius vindt u op: http://www.tarcisius.nl

Bron en fotografie: Scouting St. Tarcisius, Recyclingnetwerk

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk