GERRIT ‘BROER’ HAIRWASSER RIJDT WERELDUURRECORD TE GRABBEL

Gerrit ‘Broer’ Hairwasser uit het Noord Brabantse Den Dungen reed op de wielerbaan te Geleen een uitzonderlijk werelduurrecord. Uitzonderlijk in tal van opzichten. Een reportage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 11 juli 2020, 21:54

Wielrennen. Bij uitstek de sport van de anekdotes en bijzondere verhalen. De sport waarin steeds weer geschiedenis wordt geschreven door bijzondere mensen. Gerrit ‘Broer’ Hairwasser is daar absoluut zeker een van. Geboren werd Gerrit Hairwasser op 10 mei 1940 in Den Dungen. Een snelle rekensom en Gerrit blijkt dus 80 jaar jong te zijn.

Oud lijkt ‘Broer’ zoals hij in Den Dungen genoemd wordt echt niet te zijn. Het pijnigende uur zit er maar net op en zien wij een compleet bezweette en afgepeigerde renner? Zien we een volledig stuk gereden renner die de man met de hamer is tegengekomen? Nee. Niets van dien. Heb je je hier speciaal op voorbereid?, luidt de vraag. “Nee, ik heb gewoon mijn dagelijkse training gedaan, meer niet.”, is het opmerkelijke antwoord van de man.

Normaal gesproken verwacht je een 80-jarige sowieso al niet op een racefiets. Maar daar blijkt Broer niet zo mee te zitten. Gewoon op de racefiets is trouwens ook niet zijn ding. Broer gaat voor het werelduurrecord. Dit stond, met 30.603 km, op naam van de uit Warnsveld afkomstige 85-jarige Theo Ankoné. Dat moest dus beter kunnen vond de Den Dungense Broer.

“Ik ben te snel van start gegaan…. “, aldus Broer. Tja, daar zit wat in. Na luttele minuten ligt hij al 1 kilometer voor op het oude record. Bovendien is Gerrit geen tijdrijder. sterker nog, dit is pas de tweede keer dat hij op een wielerbaan zijn rondjes draait. “Na 20 minuten kreeg ik het zwaar en dat is het nadien ook gebleven.”, vervolgd hij lachend. Dat mag dan wel zo wezen, maar hij rijdt Theo Ankoné’s record met maar liefst ruim 500 meter meer uit de boeken door te finishen met 31.106 km. Tel daar bij op dat hij eigenlijk naar eigen zeggen het verkeerde stuur genomen heeft en dat hij gereden heeft met een dicht achterwiel, wat hem een bak aan extra energie gekost heeft, en we zien dat het dus eigenlijk nog meer had kunnen zijn.

v.l.n.r. Henk Verdonkschot, Gerrit Hairwasser en Theo Ankoné

Maar wat heet meer in Broers geval? Op 17- jarige leeftijd begonnen en gestopt met wedstrijden op zij 74ste. Reden voor het stoppen was de constatering van kanker. Als amateur 528 overwinningen, 3 wereldtitels bij de veteranen in 1987, 2003 en 2009.

De felicitaties neemt de nieuwe recordhouder dan ook professioneel in ontvangst. Daarna gaat de nog verdomd fris uitziende 80- jarige renner nog snel even op de foto met Henk Verdonkschot, recordhouder in de categorie 90+, aan de ene zijde en Theo Ankoné aan de andere. De mannen kunnen het goed vinden met mekaar. Sportiviteit ten top bij de renners.

Gerrit ‘Broer’ Hairwasser stapt samen met zijn volkomen terechte trotse Annie en trouwe viervoeter Basje in de wagen en reist na weer een zege terug naar het Brabantse. Daar kan bij wieler en tourclub Vlug Trug in Den Dungen dan weer eens de vlag uit.

En is de slotzin “Wielrennen is zo mooi!”… van Broer? Nee, die woorden zijn van zijn vrouw Annie. Dat is dan wellicht Gerrit Broer Hairwasser’s mooiste zege.

Meer informatie over de de stichting Wielerbaan Geleen kunt u vinden op: http://www.stichtingwielerbaangeleen.com

Fotografie: De Landgraaf Courant

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk