VERKIEZINGEN IN TOKIO & DE OLYMPISCHE SPELEN

Als het aan Taro Yamamoto ligt zijn de Olympische Spelen van 2021 van de baan. En het heeft er alle schijn van dat hij daar goed mee gaat scoren tijdens de verkiezingen morgen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 4 juli 2020, 14:28

De 45-jarige Japanse politicus Taro Yamamoto kondige afgelopen maandag aan zich kandidaat te stellen bij de lokale verkiezingen in Tokio, die morgen plaatsvinden. Hij en zijn partij Reiwa Shinsengumi lieten meteen weten wat agendapunt nummer 1 is: het schrappen van de Olympische Spelen die nu in 2021 zouden moeten plaatsvinden.

En de mogelijkheid dat hij daar goed mee gaat scoren is allesbehalve onwaarschijnlijk. Dat hij daarmee ook de verkiezingen gaat winnen lijkt niet echt reëel. Er zijn echter wel enige belangrijke aanwijzingen dat hij voor een verrassing kan gaan zorgen.

Normaliter gaan Japanners niet echt massaal naar de verkiezingsbus. De gemiddelde opkomst schommelt ergens rond de 30%. Nu blijkt echter volgens sommige peilingen dat de opkomst wel eens rond de 80% zou kunnen liggen. Een enorm aantal inwoners van Tokio is het reilen en zeilen van de huidige machthebbers namelijk spuugzat.

Het verzwijgen en bagatelliseren van het Covid-19 virus in maart en april, om aldus doende de doorgang van de Olympische Spelen niet in gevaar te brengen, door de huidige bestuurders heeft veel kwaad bloed gezet in Japan.

De huidige gouverneur Yuriko Koike, links en Taro Yamamoto, rechts.

Een ander gegeven waar menigeen in Japan boos en teleurgesteld over is, is de ronduit belabberde financiële tegemoetkoming van de regering om de burgers te helpen. Taro Yamamoto maakte dan ook meteen bekend om de burgers te ondersteunen door iedereen 100.000 Yen ($984) te geven.

Zijn eigen kansen om de nieuwe gouverneur van Tokio te worden schat hij op fifty-fifty..

Fotografie: Naoka Watanabe

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk