CLUBKAMPIOENSCHAP RIJVERENIGING HEIHOF

Ruiter en paard, mens en het dier. Kunnen, discipline en gevoel in combinatie met de kracht, souplesse en de eigen wil van het paard. Het clubkampioenschap van Rijvereniging Heihof was en is alleszins de moeite waard.

Lambert Rinkens, Landgraaf 29 juni 2020, 22:07

Ruiter en paard moeten zich bewijzen en genieten. Iedere ruiter heeft tijdens de dressuur de focus gericht op het paard en het af te leggen parcours. Probleem is dat de ruiter voordat hij of zij van richting moet veranderden dit pas te horen krijgt op slechts enkele meters afstand van de plaats van waar het daadwerkelijk gebeuren moet. En een extraatje: er moet meteen van pas veranderd worden: van galop naar voltage, van hand wisselen, et cetera. En dan is er nog de Pas de Deux. Niet een maar twee ruiters en paarden die zich aan hun opgave wijden.

Om het nog moeilijker te maken moet de ruiter ook nog eens zijn paard onder controle houden, want echt niet ieder paard blijft continu braaf de orders opvolgen. Het is dan wel een edel dier, maar het blijft over zijn eigen wil beschikken.

Maakt dat paardrijden lastig? Ja, natuurlijk. Het is onzin om te zeggen dat het een, twee, drie geleerd is, maar het is wel degelijk te leren en dat loont absoluut de moeite. En dat het daadwerkelijk kan, daar is het gisteren verreden clubkampioenschap ook meteen het bewijs van. Bovendien staat daar ook iets heel moois tegenover. Het contact tussen ruiter en paard. De liefde van de ruiter voor zijn paard.

De trotse gang van het paard en de trotse blik van de ruiter die net een goede dressuur heeft gereden. Trots op zijn of haar eigen prestatie maar ook meteen trots op het paard dat dit mogelijk heeft gemaakt. Het is de combinatie van mens en paard die dit zo bijzonder maakt.

Rijvereniging Heihof bestaat inmiddels sinds 1971en organiseert het clubkampioenschap samen met manege Heihof. Sommige ruiters hebben een eigen paard, anderen rijden de dressuur op paarden van de manege. Deskundige docenten leren en begeleiden nieuwe leden op hun weg naar het zelfstandig kunnen paardrijden en ook hoe het paard te verzorgen. De vereniging richt zich op de balans tussen ruiter en paard, zodat men optimaal van de ruitersport kan genieten. De ruiters kennis bieden over het welzijn van het paard. Voor menige ruiter is het paard meer dan een trouwe makker, het is een familielid.

Het clubkampioenschap vindt in meerdere fases plaats. Gisteren eindigde Amber Smeets op Terra net voor Fenne Jeske op Washita in Klasse 1, In Klasse 2 wist Jill Klein op Lets Dance nipt voor Floor Visser op Lando te eindigen, en in Klasse 3 Pas de deux wisten Ger de Groot en Jan Simons plek 1 te bezetten door Maike Hamers en Milan Vulop voor te blijven.

Zondag 20 september vindt de laatste ronde van het clubkampioenschap plaats. De individuele stand is momenteel als volgt:

  • 1: Jill Klein 70.5
  • 2: Floor Visser 70.3
  • 3: Jan Simons 69.0
  • 4: Feline Jongeman 67.3
  • 5: Amber Smeets 66.8

De voorsprong van de Brunssumse Jill Klein is dus minimaal te noemen. Of de voormalige Limburgse kampioene deze uit handen gaat geven, is echter nog maar de vraag.

Meer informatie over Rijvereniging Heihof en Manege Heihof kunt u respectievelijk vinden op:

http://www.rvheihof.nl

http://www.paardencentrumheihof.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk