NOTARISSEN STOPTEN OORLOGSGEDRAG IN DE DOOFPOT

Voor de rechtbank verschenen de ‘foute’ notarissen grotendeels niet. Maar door hun medewerking aan de Duitsers te verlenen, hielpen zij wel om de Joden op transport te zetten naar de kampen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 13 juni 2020, 21:12

Slechts een twintigtal notarissen werd na de oorlog uit hun ambt gezet. Van de 534 notarissen die hun medewerking verleenden aan de Duitsers om de ruim 10.000 panden van Joodse eigenaren te verkopen werden er überhaupt maar 101 onder de loep genomen na de oorlog.

De Duitsers verdienden, destijds 44,5 miljoen gulden, aan de vastgoedroof. Met dat geld financierden zij het transport van Joden naar de concentratiekampen en Westerbork.

Het foute gedrag stopten de notarissen vervolgens tot voor zo’n 10 jaar geleden in de doofpot. Meteen na de oorlog noemde het Broederschap het meewerken aan de pandenroof: “niet als op zichzelf afkeurenswaardig.” De notarissen weten in 1946 een deal te sluiten met het Ministerie van Justitie. Zij betalen 60% van hun tijdens de oorlog genoten inkomsten terug aan de staat. Als goedmakertje mogen ze dat geld dan weer van de belasting aftrekken.

Enkele van de notarissen, die tijdens de oorlog in het verzet hebben gezeten, willen dat het handelen van hun ‘broeders’ scherp veroordeeld wordt door het Broederschap. Het complete bestuur dreigt echter met opstappen en hun motie wordt verworpen.

Daarna verdwijnt het absoluut schandalige verhaal zo snel mogelijk in de bekende doofpot.

Het hele artikel van Stefan Vermeulen is te lezen op: http://www.ftm.nl

Bron: Follow The Money

Afbeelding: WikiCommons

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk