THE BLUES NEVER DIES

Nu is er eindelijk actie in de V.S. Tot voor kort leek er niets verandert te zijn in de V.S. Racisten lynchen al honderden jaren lang ongestraft zwarte Amerikanen. Uit die onderdrukking kwam de blues voort. En die blijft.

Lambert Rinkens, Landgraaf 10 juni 2020, 12:35

Een plaatje toch? Jimmy Rogers en Sloppy drunk. Oud? Jazeker. Maar wat is daar mis mee? Niets. Muziek uit het hart. muziek uit de ziel, muziek geboren uit ellende. Ook dat klopt. Maar blues is bij uitstek de spiegel waarin zich de ziel toont van de Afro-Amerikanen. Hoe groot en ondraaglijk de ellende ook is, de blues laat de enorme veerkracht zien waarover de Afro-Amerikaanse gemeenschap beschikt. En net zo veerkrachtig is de blues zelf.

Big Mama Thornton

Neem de bluesharp. Hier noemen we dat instrument meestal mondharmonica. Echter dat dekt de lading niet. helemaal niet zelfs. Wie de moeite neemt om naar Jimmy Rogers Sloppy drunk te luisteren zal snel de ongelofelijke veelzijdigheid van dit kleine instrument bemerken.

Luister naar Muddy Waters, Sonny Boy Williams of naar Big Mama Thornton. En vooral die laatste is absoluut de moeite. wie een keer in zijn of haar leven op YouTube de videoclip van haar gezien heeft die weet wat de bluesharp kan. Zij jamt met onder andere John Lee Hooker en Doctor Ross en J.B. Lenoir. Als muziek ooit swing heeft gehad was het op dat moment.

Snuffel even verder en luister naar een stem die barst van de soul als zij uitpakt met het nummer Hound Dog. Gegarandeerd dat de overgrote meerderheid van de mensheid nog nooit zo’n eruptie aan power heeft gehoord. Ronduit verbazingwekkend komt enigszins in de buurt

Hier in Nederland leeft en swingt de blues en de bluesharp ook. Wie daar meer over wil weten kan terecht bij Bluesharps Holland: http://www.facebook.com/Bluesharps-Holland-103732318026415/

Afbeeldingen: You Tube

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk