OOK DE HORECA MAG WEER: SCHINDLERS LIST, HET GEZIN EN DE REKENINGEN

Dwars door Landgraaf was er ineens weer leven op de terrassen. Het mocht weer. En de kasteleins? Hoe waren de afgelopen 11 weken voor hun? Enkele verrassende antwoorden zaten er wel bij. Een rondje Landgraaf.

Lambert Rinkens, Landgraaf 1 juni 2020, 20:17

Café Dierks

We beginnen het rondje Landgraaf bij café Dierks. De klanten zijn er maar wat blij mee dat het weer kan en logisch ook. De zon schijnt volop en het gerstenat biedt meer dan verkoeling alleen. En eindelijk kan men weer met vrienden in het stamcafé samen zijn. Het waren elf lange weken. En hoe denkt de kastelein zelf daarover. Edy Dierks zegt het zo: “Die elf weken? Ik was er aan een kant heel blij mee. Ik heb nog nooit zo veel tijd voor mijn gezin gehad. Normaal werk ik dik 80 uur per week in de zaak. Nu kon ik die uren met hun samen zijn.

Natuurlijk is het zakelijk gezien niet leuk. Je hebt geen eigen zaak om dicht te zijn. We hebben net de verbouwing achter de rug. Nu hebben we een zaal voor bruiloften, koffietafels of partijen erbij, maar daar kunnen we de eerste tijd nog geen gebruik van maken. Dat is jammer, maar ik heb alle begrip voor de besluiten van de overheid. Corona is gewoon gevaarlijk. Maar met de nu gedane aanpassingen kan het dus wel.”

Café het Bradwapen

In café het Brandwapen zien we een blije kastelein achter de toog die ook een verrassend antwoord in petto heeft: “De afgelopen tijd? Hoe die was? Ik heb nog nooit zo hard gewerkt als in die elf weken. De voorgevel moest dringend onder handen genomen worden. Ik was in die tijd meer bouwvakker dan wat anders. En ’s avonds veel tv kijken. Daar kom ik normaal gezien niet aan toe. Maar dat viel dus erg tegen. In al die weken heb ik een goede film gezien en dat was Schindlers List, voor de rest was het niks. Ik ben trouwens ook geen tv mens. Ik zit al 37 jaar in de horeca, dan hoef die tv niet zo nodig. En de klanten, het contact daarmee, dat heb ik echt gemist. Gelukkig is dat er weer.”

Gemeenschapshuis d’r Eck

Bij aankomst in Rimburg valt het meteen op: de slingers hangen uit, een vol terras, weliswaar op de gepaste afstand maar de tafels en stoelen die er staan zitten vol. Vier mensen in de bediening om de klus te klaren. Het moet dan wel gezegd, bij d’r Eck is ook de ruimte voor een groot terras. En hoe men de ruim twee maanden durende sluiting vond? Dat levert voor de eerste keer het verwachte antwoord op: “Gelukkig dat het nu weer kan. Uiteindelijk moet je wel je rekeningen betalen!”

Fotografie: De Landgraaf Courant

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk