BINNENKORT IN DE SCHAPPEN: PLANKENKOORTS VAN TAMARA HAAGMANS

Plankenkoorts van Tamara Haagmans zou wel eens de meest lokale boekentip ooit kunnen zijn. Maar wie is Tamara Haagmans? Tijd om deze Landgraafse schrijfster en haar nieuwste boek, Plankenkoorts, voor te stellen. Een interview.

Lambert Rinkens, Landgraaf 8 mei 2020, 17:12

Tamara Haagmans is er helemaal in haar nopjes mee, en dat volkomen terecht. Haar boek Plankenkoorts zal op 11 juni door uitgeverij Luitingh – Sijthof worden uitgegeven. Bovendien is het een ‘Feelgood’ boek, reden te meer om er blij mee te zijn dus. En dan nog iets, er is ook nog het gegeven dat wij in Landgraaf echt niet over zo gek veel schrijvers beschikken die door een dergelijk grote uitgeverij als Luitngh – Sijthof in de armen gesloten wordt. Volkomen terecht in haar nopjes dus.

Tamara Haagmans

Tamara is getrouwd met Patrick Haagmans en moeder van Stefano. Maar wie is Tamara Haagmans verder? De hoogste tijd dat we haar aan u voorstellen. Enkele vragen aan Tamara Haagmans over haar als mens, schrijfster en haar werk Plankenkoorts.

Tamara, kun je iets meer over jezelf vertellen?

Tamara: “Dat is altijd zo lastig, want wat is er interessant om te lezen? Mijn naam is Tamara Haagmans, in het dagelijks leven werkzaam bij een productiebedrijf, en als Zzp’er vooral druk met mijn eigen tekstbedrijf. Ik schrijf al mijn hele leven en heb verschillende boeken uitgebracht. Plankenkoorts is het tweede bij deze uitgeverij. Zelf lees ik het liefste Stephen King of Colleen Hoover. Mijn lievelingseten is Sushi en verder ben ik een onverbeterlijke romanticus, (mensen die graag nog meer willen weten kunnen terecht op de link onderin het artikel).”

Hoe kwam je op het idee om het verhaal in een boekenwinkel te plaatsen?

“Mijn eerste boek (De mooiste dag van je leven) speelde zich af in een kringloopwinkel. Mijn uitgever stelde voor om voor dit boek iets met een boekenwinkel te doen, vooral gezien de rest van het verhaal. een normale boekenwinkel waar je de nieuwste Stephen King kunt kopen was te simpel, en dus bedacht ik Partituur. Een speciaalzaak waar toevallig ook wat boeken verkocht worden, maar eigenlijk zo veel meer …. waarmee het een unieke winkel is geworden.”

Is het autobiografisch? Wat mij opviel was de naam Mara… dat is niet ver weg van Tamara en je komt uit Heerlen. Als ik me niet vergis was er daar tegenover het gemeentehuis een zaak in tweedehands boeken?

“Ik heb geen idee of er tegenover het gemeentehuis een zaak in tweedehands boeken is geweest. Ik woon al 22 jaar niet meer in Heerlen. Het boek speelt zich trouwens af in Amsterdam -waar ik nog nooit gewoond heb, haha en zover ik weet bestaat de winkel ook niet echt – dus nee, het is niet autobiografisch, en dat haar naam op die van mij lijkt is gewoon toeval. Er zitten wel in elk van mijn boeken autobiografische elementen (Ik hou bijvoorbeeld van Musicals, ik had een goede band met mijn opa, ik lust geen koffie) maar het meeste is gewoon afkomstig uit mijn duim.”

Hoe lang heb je aan het boek gewerkt? En wat is voor jou het lastigste bij het schrijven?

“Ik schrijf ontzettend snel. De eerste versie van Plankenkoorts heb ik zo’n 6 weken over gedaan. Daarna moest er nog herschreven worden, moest hij nog eens langs de persklaarmaker, langs een correctoren kwam er nog een proefdruk. Ik tekende het contract in November 2019, en op 1 mei is alles definitief ‘klaar’. Het moeilijkste aan het schrijven -voor mij- is het loslaten. Het weten dat het nu ‘klaar’ is en dat je moet ophouden met er nog iets bijschrijven, met het nog even iets verduidelijken. Meestal moet ik mezelf dwingen: NU IS HET GENOEG en het verzenden, want ik ben nooit tevre-den.”

Tot slot. Wat vindt jezelf het leukste aan dit boek, waarom moeten mensen net dit boek kopen?

“Het leukste aan dit boek is dat het een vrolijk boek is. als je ellende wilt, hoef je op dit moment maar naar buiten te kijken. Ik hoop mensen met dit boek een paar uurtjes plezier te bezorgen en af te leiden. eigenlijk met al mijn boeken, daarom heb ik voor het genre Feelgood gekozen. Mijn personages zijn grappig, het verhaal heeft behalve serieuze elementen ook veel humor. ik hoop dat mensen aan het lachen maakt.”

Met de volgende link komt u op de persoonlijke website van Tamara Haagmans: http://www.tamarahaagmans.nl/wiebenik/

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk