BEVRIJDING: HEBBEN CDA EN VVD IN LIMBURG EN BRABANT GISTEREN DE KONING GEHOORD?

Woorden van de koning gisteren: “…Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten….’ En dat terwijl meerdere partijen in Brabant en Limburg in zee gaan met het Forum voor Democratie. Tja, wat nu CDA en VVD?

Landgraaf, 5 mei 2020, 19:49

Opinie

De koning stond gisteren alleen op de Dam. Vanwege het COVID-19 virus. En symbolisch? Zijn woorden zullen bij een belangrijk deel van de CDA- en VVD aanhang toch moeilijk in goede aarde gevallen zijn. De bevrijding herdenken en tegelijkertijd met meneer Baudet’s partij, en dus ook met het ronduit nazistische gedeelte van zijn aanhang op sleeptouw nemend, in zee gaan? Ga dat maar eens combineren met bevrijding?

En gelukkig mogen we dan nog vermelden dat een fiks deel van de CDA- en VVD leden en aanhang het niet eens zijn met de provinciale partijtop. Maar ja, zullen die leden daarvoor hun partijlidmaatschap opzeggen? Zullen zij bij de komende verkiezingen voor die onvergeeflijke ruk naar extreemrechts gedachtegoed niet meer op hun partij stemmen? Dat valt dan nog te bezien.

Bovendien hebben we dan Limburg nog. Daar leveren CDA, VVD, , FvD, PVV en een afvallige Groen Linkse de bestuurders. Weliswaar niet in een coalitie maar samenwerken en dus zodoende accepteren zij zich onderling wel. In deze geldt slechts een conclusie: samenwerken is accepteren, en accepteren is in deze steun verlenen aan extreemrechts gedachtegoed in deze democratie. Niet meer of minder.

Verder is er dan nog de vraag wat voor bevrijding we dan vieren? Godzijdank werden de nazi’s verslagen. Maar nu steken zij steeds meer de kop op en ontvangen hierbij als klap op de vuurpijl ook nog ondersteuning van de genoemde provinciale besturen.

Ondersteuning voor FvD en PVV?

Buiten de regelrecht extreem rechtse opvattingen van Baudet en aardig wat van zijn aanhang, zit er nog een meer dan flinke kink in de kabel voor CDA en VVD. En dat is de mening die meneer Baudet er over vrouwen op na houdt. Hoe wil je dat als CDA en VVD gaan uitleggen aan de helft van de Brabantse, Limburgse en Nederlandse bevolking?”Of CDA en VVD in Brabant en Limburg die uitspraken niet kennen? Dat lijkt mij toch wel heel erg stug? En wat als ze ze wel kennen? Misschien deze: ” ….. och ja, als we het nazi gedachtegoed aan de kant kunnen schuiven, kunnen we dat met de vrouwen en hun wezen toch ook wel doen.”

Aan de kant schuiven? Natuurlijk kunnen en doen die partijbesturen dat. Ze hebben het al gedaan. Hun samenwerking met de FvD is simpelweg een gegeven. En dan kun je achteraf nog moeilijk komen aankakken met : “Tja, daar zijn we het natuurlijk niet mee eens”. Of: “We vinden het ook niet leuk, maar het is niet anders.”. Je hebt het geaccepteerd! Je hebt nazi gedachtegoed en discriminatie van vrouwen acceptabel gemaakt door je absoluut foute handelingen. Voilà, het is een feit! Daar kom je niet meer onderuit. Anders gezegd: dat komt zo in de geschiedenisboeken.

En nogmaals, menig CDA en VVD lid is er niet blij mee, maar ook dat is door de betreffende partijbesturen aan de kant geschoven. “Ach, de volgende verkiezingen zijn ze het toch vergeten.”, of is het dan toch misschien deze: “Liever met extreem rechts dan met PvdA en/of SP.”?

Gedane zaken nemen geen keer. Dat kun je dus ook nooit meer weg gommen. Ter herinnering: in de jaren dertig van de vorige eeuw verkozen de Duitse sociaaldemocraten een samenwerking met Hitler boven een samenwerking met de communisten. Het gevolg is bekend en trouwens ook niet meer uit de geschiedenisboeken weg te gommen. Bovendien, in het verlengde van die radicaal verkeerde beslissing, ligt een van de uiteindelijke gevolgen, namelijk onze ‘bevrijding’.

Gisteren deden ook Provincie Brabant en Limburg mee aan de Dodenherdenking. En dat terwijl er wel nota bene in beide provincies een coalitie en een samenwerking is met een en twee partijen die voor een minder aardig gedeelte kunnen rekenen op een extreemrechtse aanhang. Leg dat dan maar eens uit aan de nu nog in leven zijnde slachtoffers van het nazisme van de Tweede Wereldoorlog! Overigens, bij het Gouvernement te Maastricht ging gisteren in verband met de Dodenherdenking wel heel toepasselijk het licht uit.

Frappant genoeg zal menig lid van die genoemde partijbesturen wel vandaag de vlag uitgestoken hebben omwille van de ‘bevrijding’. En wellicht hebben een of meerdere van hun ook nog een bijzonder mooie speech ten beste gegeven over die ‘bevrijding’. Bevrijding van wat dan? Alhoewel, “Op weg naar wat voor toekomst?”, is veel eerder de vraag.

Hoe zij de koning dat ook al weer: “…. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken… Niet goedpraten…”.

Opinie: Lambert Rinkens

Afbeelding: Twitter

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk