COVID-19 WORDT EEN LANGE EN PIJNLIJKE RIT MET SLECHT NIEUWS VOOR NOG NIET GETROFFEN GEBIEDEN

Het virus stopt niet bij de grens en Europa functioneert in deze crisis allesbehalve als één. We stelden hierover enkele vragen aan prof. dr. Hans Heesterbeek, expert in verspreiding en bestrijding van besmettelijke ziektes .

Lambert Rinkens, Landgraaf 29 april 2020, 19:26

We komen er niet meer omheen. Het wordt gewoonweg een hele lange en zeer pijnlijke weg. Europa is allesbehalve een eenheid in de bestrijding van het virus. Net als de V.S. trouwens. Het virus stopt niet bij de grens. De test-en die gebruikt worden zijn niet 100% betrouwbaar. Een percentage van de mensen die denken dat ze het niet hebben hebben het dus wel. En hoe het met de immuniteit zit wordt op dit moment nog onderzocht, of te wel: dat is dus ook niet bekend. En een vaccin of geneesmiddel laten nog wel even op zich wachten. Het wordt een lange rit, met minder leuk nieuws voor de nu nog ‘minder’ getroffen gebieden.

Prof. dr. J.A.P. (Hans) Heesterbeek

Prof.dr. Hans Heesterbeek is gespecialiseerd in de verspreiding en bestrij-ding van besmettelijke ziektes in populaties van dieren en mensen en onder andere werkzaam aan de universiteit van Utrecht. We benaderden hem met een stelling en een vraag.

De stelling is volgende: binnen Europa is men het zich allesbehalve eens over de wijze van aanpak. En heel Europa op slot is al helemaal geen optie. Binnen de V.S. is het exact hetzelfde als binnen Europa, de ene staat doet dit, en de andere dat. Buiten dat is het al volstrekt onmogelijk om wereld-wijd een lijn te trekken. Vraag: is het dan gerechtvaardigd om te stellen dat men het gewoonweg moet uitzitten tot er een vaccin is?

Prof. dr. Hans Heesterbeek antwoord: ” Er zijn inderdaad verschillen in aanpak. Het is echter onduidelijk of die er veel toe doen. De ontwikkeling van de epidemie in verschillende landen lijkt, zonder gedegen analyse (die niet mogelijk is zonder veel meer data te hebben), op soortgelijke wijze te verlopen. In ieder geval gaat het bij ons niet trager of slechter dan elders, hetgeen in ieder geval suggereert dat onze variant van lockdown genoeg is en dat nog strengere maatregelen (zoals in veel andere landen) natuurlijk wel beter zijn, maar niet proportioneel veel beter dat het een ander verloop van de epidemie geeft of minder druk op de zorg. De maatschappelijke kosten zijn echter wel hoger dus wat dat betreft doen wij het zo gek nog niet met onze aanpak.

Wat wel zo is , is dat de epidemie in de vele vele verschillende werelddelen en regio’s in andere fases verkeert. Dat zal betekenen dat als een land door de eerste golf heen is, zoals in China, er daarna voortdurend nieuwe geval- len uit het buitenland binnen kunnen (en zullen) komen. Je moet dus een basis aan infectie-mijdend gedrag blijven handhaven en verdere besmet-tingen snel kunnen opsporen en haardjes effectief kunnen stoppen (en veel testen). Dat moet zo blijven tot er een vaccin is (of een geneesmiddel, maar voorkomen is meestal beter en effectiever bij infecties dus een vaccin heeft de voorkeur).

Tot dat er is zullen we te maken hebben met dit virus en met de dreiging van nieuwe drastische ingrepen als een haardje onopgemerkt blijft en kan uitgroeien tot een grote haard die we niet meer zonder lockdown kunnen beheersen. Dat zal zich dan in Nederland vooral afspelen in de delen waar het virus nu nog nauwelijks is geweest omdat daar de meeste mensen gewoon vatbaar zijn.”

Met dank aan prof. dr. Hans Heesterbeek voor zijn medewerking.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk