EDITORIAL: VERENIGINGEN, ONDERNEMERS EN GEMEENTE NÁ COVID-19

De hele gemeente lijkt leeggelopen. Het verenigingsleven ligt plat, de zaken liggen zo goed als allemaal plat en de gemeente wil wel maar kan niet veel meer dan ze al doet. Maar wat als er nu eens een idee was voor tijdens en ná de COVID-19 crisis?

Lambert Rinkens, Landgraaf 26 april 2020, 20:20

Alles begint met een idee, of althans, bijna alles dan. En zie daar, we hadden zo’n idee. Na het artikel over ’t Hert va Woabich viel mij een heel aardig iets in het stukje op. Buurman Dennis bood de helpende hand aan en riep voor ’t Hert va Woabich een crowdfunding in het leven. Toppie!

Dat zette mij aan het denken, niet dat dat normaliter veel goeds oplevert, maar dat terzijde. Stel dat zouden meer mensen doen. Dat zou natuurlijk mooi zijn. Maar de gedachtegang ging verder. Wat als?

Landgraaf telt tal van verenigingen. Zeg maar gerust: een bak vol. Maar ook tal van ondernemers. En beiden helpen mekaar. Aardig wat van die ondernemers sponsoren een of zelfs meerdere verenigingen. Dat werkt positief voor beide kanten. De een krijgt er een sterkere financiële basis door en de ander reclame en goodwill. Niets mis mee dus. En wat als?

Wat als de verenigingen nu eens hun hoofden, op afstand, bij mekaar steken en kijken wat ze voor hun sponsoren doen kunnen? Maar we gaan nog een stap verder. Wat als?

Wat als de ondernemers hun hoofden, wederom op afstand, bij mekaar steken en dan gezamenlijk met de vereniging iets op poten zetten voor het moment dat deze crisis voorbij is? Het is maar idee natuurlijk. Maar wat als zij allen te samen bijvoorbeeld een dorpsfeest op poten zetten, waarvan de opbrengst naar de ondernemers gaat die het, het meest dringend nodig hebben? Bijvoorbeeld rondom Op de Kamp, op een zondag, bijvoorbeeld. Maar zoals al eerder vermeld: het is maar een idee.

Dan komt natuurlijk de vraag: ja, moet dat dan? Ondernemer zijn, bergt nu eenmaal risico’s in zich. Klopt. Maar anderzijds bieden die ondernemers wel een baan aan aardig wat mensen en houden zij door hun sponsoring aardig wat verenigingen op de been. En laten we wel zijn: die wil je dus A niet kwijt raken en B is het wel zo mooi om iets meer voor hun te kunnen betekenen in deze situatie.

Een dorpsfeest na COVID-19? Kan dat wel?

Een feest na de crisis? Kan dat wel ethisch gezien? Het virus heeft helaas ook in Landgraaf zijn slachtoffers geëist, en waarschijnlijk komen er daar spijtig genoeg nog meer bij. Dan een feest organiseren lijkt wellicht niet de mooiste zaak. Echter, het zou ook een gelegenheid kunnen zijn om die slachtoffers net dan op een mooie, stijlvolle en gepaste manier te gedenken om zo hun nabestaanden een hart onder de riem te steken.

Bovendien is het dorpsfeest gewoonweg maar een voorbeeld. Anderzijds, waarom niet? Zat op harmonieën en fanfares, koren en andere muziekgezelschappen in Landgraaf. Zat op lokale bands die er wellicht willen optreden. Zat op verenigingen die er wel een demonstratie van hun kunnen willen geven. Want laten we niet vergeten, zo gek veel nieuwe leden zullen zij er tijdens deze crisis ook niet bij gekregen hebben. Perfecte gelegenheid voor hun om zich te tonen. En menige stand zou door een van de ondernemers bezet kunnen worden. De gemeente zou indien mogelijk en willens ook de helpende hand kunnen bieden, qua vergunning of een subsidie of misschien op andere wijze. En ja, daar zitten vast en zeker haken en ogen aan. Passen en meten, aanpassen, veranderen en wie weet wat er voor moois uit de bus komt. En helaas is het virus er nog wel een tijdje. Volop de gelegenheid en tijd om iets te verzinnen dus.

Maar nogmaals, het is maar een idee. Wellicht zijn er mensen met andere en vast betere ideeën. Gooi maar in de groep zou ik zo zeggen. Maak de eerste stap en neem eens contact met elkaar op. Wat kan, en niet kan, komt dan wel vanzelf uit de bus rollen.

Tot slot. Mocht er iets uit de bus komen, dan zou het toch wel ó zo mooi zijn als dat door de hele gemeente en gemeenschap georganiseerd en gedragen wordt. Of niet dan? Maar ja, het is maar ’n idee natuurlijk.

Fotografie: De Landgraaf Courant

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk