DE TIJD VAN AFSTAND NEMEN

We leven niet in de wereld die we willen, we leven in de wereld die we hebben. En de tijd van voor het corona virus is voorbij en die zal ook niet meer terug keren. Nu heet het afstand nemen.

Lambert Rinkens. Landgraaf 15 april 2020, 20:43

Afgelopen weekeinde was het pasen. En daar horen natuurlijk paaseieren bij. Verse eieren, hoe verser, hoe beter. Normaal gesproken stak ik dan de straat over en liep via de achteringang de boerderij van het echtpaar Vaessen naar binnen. De kippen lekker buiten in het gras onder een fruitboom, gezamenlijk dribbelend met een stel vrolijk kwekkende ganzen. Plek zat, gras zat en lekker in buiten levend. Verser gaat echt niet.

Onder poort door het erf op en zoals altijd welkom geheten worden door de stokoude zwart-witte keffer. Die moet inmiddels ouder zijn dan Zeff en Annie bij mekaar opgeteld. Zeff en Annie Vaessen zelf genieten al een tijdje van hun oude dag en zijn gestopt met de verkoop op de boerderij. Ik was er dus al niet meer een tijdje, maar nu het viel ineens meer op dan anders. Was leuk en lekker die tijd met hun boerderijverkoop. Maar dat is voorbij.

Afstand nemen

We leven echt niet in de wereld die we willen hebben. We moeten het doen met de wereld die we hebben. Al de rest is illusie. Het tijdperk van voor het virus is voorgoed voorbij. En het heeft er steeds meer de schijn van dat we in de eerstkomende jaren aardig wat en vooral minder rooskleurige jaren gaan krijgen.

Experts uit de U.S.A. voorspellen dat het weleens 2022 zou kunnen worden vooraleer het hele gedoe eens echt voorbij is. Een vaccin laat normaal gesproken anderhalf jaar op zich wachten. We gaan van de ene corona-piek naar de andere. De regering wil zich niet vastleggen over hoe flexwerkers te helpen. De huurverhoging van ruim 5% mag ‘gewoon’ door van de regering. Bovendien hangen er de nodige maatregelen in de lucht die de privacy nog meer gaan inperken, ook daar kan een mens donder op zeggen. Die kans gaat Den Haag echt niet laten liggen.

Het Internationaal Monitair Fonds voorspelt een financiële crisis a là jaren 30 vorige eeuw en dan mag de huidige crisis niet tot volgend jaar duren of er niet nog een corona crisis achteraan komen. Zou dat het geval zijn is de grote depressie van 90 jaar geleden zelfs kattenpis vergeleken met wat er dan gebeuren gaat. Het meest verontrustende is dus dat de huidige IMF voorspelling nog een milde variant is.

De diep sombere mededeling van het IMF heeft ook nog een ander gevolg. Met een dergelijke toekomst in het verschiet gaat menigeen ook na de crisis verder door het leven met de vingers op de knip. Naar alle waarschijnlijkheid gaat menigeen zijn baan verliezen. Met de voorspelde economische krimp van 7.5% lijkt daar geen ontkomen aan.

Er lijkt maar een echt functionerende oplossing te zijn en dat is de Spaanse. Geef iedereen een fatsoenlijk basisinkomen. Dat geeft zekerheid en stabiliteit. En dat is wat de economie en iedereen nodig heeft. Afstand nemen van de onzekerheid.

Hoe zou het trouwens met Zeff en Annie zijn? Zodra het weer mag maar eens een kijkje nemen. Voor nu is het afstand houden.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk