LINEA RECTA NAAR HEMELSBLAUW ACHTER HET SPAANS KENTJE

Bij het Spaans Kentje aan de Rötscherweg wandelen we de Haanweg naar binnen. En nog geen luttele honderd meter verderop zien we het al: werk in uitvoering. Maar deze keer alles behalve overlast. Een mooi hemelsblauw lokt je steeds dichterbij.

Lambert Rinkens, Landgraaf 12 april 2020, 20:11

Op vakantie naar het buitenland gaat sowieso niet, en überhaupt wie heeft daar nu met alle ellende wereldwijd nog zin in? Trouwens, het is wis en waarachtig geweldig mooi weer, dus waarom niet de eigen omgeving te voet en een veilige afstand houdend verkennen?

Nemen we het Spaans Kentje als uitgangspunt. Het oude Kerkje is op zich al minimaal een pracht van een verhaal waard, maar dat terzijde. In dit geval is het onopvallende straatje aan de zijkant van het kerkje de eigenlijke basis, de Haanweg.

Wie de plattegrond bekijkt ziet dat de weg in het verlengde van de Hereweg ligt. Et voilà, dat is hem dan helemaal. In lang vervlogen tijden vormde de Haanweg gewoonweg een onderdeel van de Hereweg. Deel van oude Romeinse Heirweg, de Via Belgica. De Via Belgica was een van de belangrijke wegen van het Romeinse rijk in het noorden van Europa. De weg voerde van Keulen (Colonia Claudia Ara Agrippinensium) via onder andere Heerlen (Coriovallum), Tongeren (Atuatuca Tungrorum) uiteindelijk naar Bologne sur Mer (Gesoriacum) in Frankrijk.Wie de plattegrond bekijkt ziet dat de weg in het verlengde van de Hereweg ligt. Et voilà, dat is hem dan helemaal. In lang vervlogen tijden vormde de Haanweg gewoonweg een onderdeel van de Hereweg. Deel van oude Romeinse Heirweg, de Via Belgica. De Via Belgica was een van de belangrijke wegen van het Romeinse rijk in het noorden van Europa. De weg voerde van Keulen (Colonia Claudia Ara Agrippinensium) via onder andere Heerlen (Coriovallum), Tongeren (Atuatuca Tungrorum) uiteindelijk naar Bologne sur Mer (Gesoriacum) in Frankrijk.

Via Linea Recta

Momenteel zijn de vrijwilligers van stichting Linea Recta er volop bezig om een mega klus te klaren. Het VIAduct onder de snelweg wordt omgetoverd in een monumentaal hemelsblauw kunstwerk. Een week na de carnaval werd er begonnen en sindsdien ….. Eigenlijk zouden leerlingen van het basisonderwijs erbij betrokken worden en eigenlijk zou 25 april de onthulling zijn. Maar ja, dat is eigenlijk.Momenteel zijn de vrijwilligers van stichting Linea Recta er volop bezig om een mega klus te klaren. Het VIAduct onder de snelweg wordt omgetoverd in een monumentaal hemelsblauw kunstwerk. Een week na de carnaval werd er begonnen en sindsdien ….. Eigenlijk zouden leerlingen van het basisonderwijs erbij betrokken worden en eigenlijk zou 25 april de onthulling zijn. Maar ja, dat is eigenlijk.

Toch duwt stichting Linea Recta gestaag het werk in de goede richting. En daar mogen we inderdaad heel blij mee zijn. Op een van Landgraafs meest geschiedkundige plekjes wordt in de toekomst jong en oud gewezen op zijn geschiedenis.

Houdt afstand. Maar ga gerust een kijkje nemen tijdens een wandeling of fietstocht. Blijf dan gewoon lekker genieten van dit bijzonder plekje. Correctie, een inspirerend plekje is wellicht de meer doeltreffende uitdrukking. En voor al diegenen die nu al meer willen weten, neem dan een kijkje op: http://www.vialinearecta.nl

Fotografie: De Landgraaf Courant

Bron: Stichting Linea Recta, Wikipedia

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk