MORGEN IS HET SUPER MAAN

Leg de fotocamera maar alvast klaar voor vannacht. Het is dan ‘super maan’. Veel dichterbij dan komende nacht zullen de meesten van ons niet bij de maan gaan komen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 7 april 2020, 19:45

In Stone’s Hill bij Tampa Town zwoegen de arbeiders om een gigantisch kanon te gieten. Het geschut moet reusachtig worden, want men gaat er een aluminium ruimtecapsule mee naar de man schieten. Op 1 december is het dan zover. Drie astronauten en enkele honden zitten inmiddels in de capsule en worden met een oorverdovende knal de ruimte in geschoten. Daar omcirkelen zij de maan en beleven tal van avonturen.

Een van de honden overlijdt en wordt voor eeuwig in de ruimte begraven. Een lek in de zuurstoftank staat meteen garant voor weer een ander avontuur. Het probleem van de gewichtsloosheid komt aan de orde. En, ook niet onbelangrijk, hoe komen onze avonturiers weer terug op aarde?

Menigeen weet het al. We hebben het over De reis om de maan van Jules Verne. Het verscheen in boekvorm in het jaar 1870. En de drie durfallen van Jules Verne waren dichterbij de maan dan wij gemiddelde stervelingen ooit komen zullen.

In Japan is dit moment al voorbij. Naoka Watanabe stuurde onderstaande foto van de supermaan genomen in Tokio.

Lees verder onder de afbeelding

De supermaan afgelopen avond in Tokio. Fotografie: Naoka Watanabe

Het bijzondere moment moet voor ons dus nog komen. Super maan is een van de zeldzame, maar wel regelmatige, momenten dat de maan het dichtst mogelijk bij onze aarde is. Het is echter pas dan een super maan als deze èn het dichtst bij de aarde is èn het tevens volle maan is.

Vannacht is de maan op een luttele 363 595 kilometer van ons verwijdert. Om exact dat moment mee te maken, zullen de meesten van ons wel de wekker moeten zetten. Het tijdstip dat we het dichtstbij zijn is namelijk op de seconde af om 04:35:36. Het meest opvallend lijken dan de helderheid en de grootte van de maan. Veel plezier!

Fotografie: Naoka Watanabe

Bron: hemel/waarnemen.nl

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk