DE OPEENGEPAKTE LEEGTE

Aanvankelijk leek ‘De opeengepakte leegte’ een mooie titel. Leegte is tegenwoordig namelijk een ‘mooi’ iets. Echter, leegte kan ook vol zijn. Laten we het maar de opeengepakte leegte noemen. Een gedachtegang.

Een editorial,

Leegte wordt omschreven als lege ruimte. Maar leegte is ook veelal omgeven door ‘iets’. Dan wordt de leegte een paradox, zichzelf schijnbaar tegenstrijdig. Leegte is dan plots een omhulsel zonder inhoud. De leegte wordt door het omhulsel tot inhoud en daarmee tot een ‘iets’.

Leegte.

Leegte lijkt het meest gewichtige woord te zijn als er iemand het gevoel uit wil drukken dat overheerst bij nabestaanden van een pas overledene. Maar ook die leegte is een schijnbare leegte. Er heersen pijn, verdriet, verlatenheid. De mogelijkheid om diegene lief te hebben is weg. De daadwerkelijke liefde te voelen die je ontvangen mocht is weg. Wellicht in sommige gevallen ook opluchting. Het einde van een te lange lijdensweg? Of, en dat kan ook, opluchting omdat de overledene een tiran was? Maar verdriet, pijn, afwezige liefde of opluchting zijn in deze geen leegte. Een plotselinge stortvloed aan emoties die de leegte inhoud geven. De opeengepakte leegte.

De opeengepakte leegte

In deze dagen weegt de hierboven opeengepakte leegte het zwaarst. Echter, er is ook de alles verbijsterende leegte. De leegte van hersenen. De leegte van hen die het maar niet begrijpen willen. De leegte van hen die er gewoonweg vierkantig lak aan hebben dat zij anderen de dood in kunnen jagen. De opeengepakte leegte van de afwezige empathie.

De opeengepakte leegte in een speeltuintje

Een bedrieglijk mooie zonovergoten lentedag. En toch, er heerst ook een leegte. Een opeengepakte leegte. Op de kop af tien pubers, die niet alleen dicht op mekaar gepakt zitten, maar die zich, ooh wat lief, kussend en omarmend begroeten. Kan het nog mooier? Jeugdige overmoed gepaard gaande met onverschilligheid en pure domheid? Wat dan ook in deze, het blijft de opeengepakte leegte in tienvoud.

Wat zouden de ouders van die tienvoudige opeengepakte leegte eigenlijk denken en voelen als zij het wisten? Wat zouden zij denken en voelen als zoon of dochterlief thuiskomen? Wat zouden die ouders denken en voelen als zij door zoon of dochterlief besmet raken? Of, wat zouden zij denken als zoon of dochterlief bij opa en oma op bezoek gaan? Woede? Pijn en verdriet? Opeengepakte leegte?

En zoon of dochterlief zelf? Voelen zij zich immuun? Dat zou kunnen. Maar, dat is een gevoel. Gevoel levert in deze geen immuniteit. Feit is namelijk dat ook opeengepakte leegte geen immuniteit betekent. Voor hun niet, en door hun, helaas bij anderen ook niet.

Positief? Positief zijn al die duizenden jongeren die zich wel aan de spelregels houden. Zij verdienen alle lof voor hun discipline en empathie, en geen opeengepakte leegte.

Helaas voor hun, zal het er echter wel altijd blijven.

De opeengepakte leegte.

Editorial en fotografie: Lambert Rinkens

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk