TOCH WERKEN TIJDENS HET COVID-19 VIRUS

Zelden of nooit waren wij zo veel dank verschuldigd aan de mensen die nu in de gezondheidszorg werken. Iedere dag opnieuw riskeren zij hun gezondheid en die van hun familie als zij na hun ‘werk’ weer huiswaarts keren. Maar er zijn ook nog anderen die lof verdienen.

Lambert Rinkens, Landgraaf 1 april 2020, 19:04

Volkomen terecht gaat er veel lof uit naar het personeel in de zorg. Iedere dag opnieuw steken zij hun nek uit om anderen te helpen en levens te redden. En nèt zij kennen de risico’s en zien dagelijks de gevolgen van wat het COVID-19 virus aanricht. Bovendien keren velen van hen na hun werk terug naar hun familie, en ook dat met alle risico’s van dien. Terecht alle lof en respect voor hen die dit risico telkens weer op zich nemen. Er zijn echter ook anderen die ‘gewoon’ hun werk doen. Inderdaad niet zo risicovol als in het ziekenhuis, maar toch.

De supermarkt

‘BLIJF ZO VEEL MOGELIJK BINNEN!’. Dit dringende advies moge inmiddels ook bij de grootste domoren duidelijk zijn geworden. Maar helemaal lukt dit ook bij de welwillende gewoonweg niet. Een mens zal op een gegeven moment toch eens de deur uit moeten voor zijn boodschappen. En dan moeten er wel mensen in de winkel zijn die je dat spul ook verkopen. Het winkelpersoneel dus.

We reisden niet onnodig door de omgeving en we interviewden het personeel van de supermarkt ook niet persoonlijk. Allemaal onnodige risico’s voor beide kanten. We stelden de vragen via de email aan de dichts bijzijnde supermarkt, PLUS Wetzels, waar in totaal 125 medewerkers het personeelsbestand vormen. Met 125 medewerkers is het onbegonnen werk om de namen te gaan noemen en buiten dat geldt dat wat daar geldt ook voor alle supermarkten, hun personeel in Nederland en ook wereldwijd.

De maatregelen

Bij binnenkomst vallen de maatregelen meteen op. Er hangen grote doorzichtige plastic schermen, en het personeel dat zich door de winkel bewegen moet, draagt opvallend groene hesjes met op de achterzijde de tekst: Houdt afstand. Maar er zijn meer maatregelen getroffen om personeel en klanten in bescherming te nemen.

De winkelmandjes zijn verdwenen. Sinds enkele dagen is het verplicht om met een winkelwagentje de zaak te betreden. Dit biedt automatisch de nodige afstand als men achter mekaar blijft. Desinfectiemiddel staat klaar voor de klanten als zij de winkel betreden. Broodjes die eerst los verkocht werden, worden nu verpakt aangeboden. Er is verder 10 uur per dag beveiliging aanwezig om om naleving van de afspraken te controleren en zo extra veiligheid te bieden. En bij de kassa’s zijn er inmiddels markeringen op de vloer aangebracht waardoor de wachtenden zich op veilige afstand van mekaar bevinden.

Hoe voelt het personeel zich hierbij?

‘Hoe voelt het personeel zich hierbij? Dit mag als een eenvoudige vraag klinken, maar zo eenvoudig als een vraag kan zijn, zo moeilijk is vaak genoeg het antwoord. Een mens hoefde de afgelopen dagen en weken alleen maar om zich heen te kijken om het antwoord op deze vraag voor een groot deel in te vullen. Terwijl de een zo veel mogelijk thuis blijft, handschoentjes draagt en afstand houdt als hij dan toch de deur uit moet, zoekt een ander uit laksheid en meteen ook pure domheid de drukte op.

In menige supermarkt heeft men, zoals bij Plus Wetzels, de nodige maatregelen genomen òm bij het personeel en klanten een zo veilig mogelijk gevoel op te roepen. En wij als klanten dienen respect te tonen voor de mensen die daar nu hun werk doen. Respect tonen voor winkelpersoneel is in deze echt niet zo moeilijk. Breng die mensen niet onnodig in gevaar door iedere keer opnieuw voor een pakje boter, een komkommer of wat dan ook steeds weer de winkel te bezoeken. Doe je boodschappen meteen voor meerdere dagen, en dat is echt wat anders dan ‘hamsteren’. En blijf op veilige afstand van het personeel en andere aanwezigen.

Respect tonen gaat in deze tijd echter ook verder dan uitsluitend voor een ieder die nu zijn werk doet. Vooral nu dienen wij respect te hebben en te tonen voor de medemens. Jezelf zo veel mogelijk in bescherming nemen is al een enorme stap in de goede richting. Jezelf beschermen is momenteel ook anderen beschermen. Blijf gezond, dan kunnen anderen dat ook.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk