NEDERLAND TELT MEER DODEN DAN DUITSLAND. HOE KAN DAT?

Nederland telt tot nu toe 865 doden door het virus, Duitsland telt er 651. Een verschil van 214 en dat terwijl Duitsland ruim vijf maal zo veel inwoners heeft dan Nederland. Hoe kan dat?

Lambert Rinkens, 31 maart 2020, 20:17

Ieder dodelijk slachtoffer van het het COVID-19 virus is er een te veel. Bovendien is het allesbehalve een competitie tussen landen. Maar cijfers zijn en blijven nu eenmaal cijfers. En die tonen een fiks aantal meer dodelijke slachtoffers in Nederland dan in Duitsland. Het zijn inderdaad kille cijfers, maar ze tellen wel en zij roepen ook vragen op.

Nederland telt iets meer dan 16 miljoen inwoners, Duitsland ruim 80 miljoen. Vijf maal zo veel dus als Nederland, en toch tellen wij tot nu toe 214 meer doden in deze crisis dan onze oosterburen. Meest prangende vraag in deze is dan: hoe kan dat? We stelden deze vraag dan ook aan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Communicatieadviseur Loes Hartman van het RIVM beantwoorde de vraag als volgt: “Waar de verschillen tussen Nederland en Duitsland precies vandaan komen is niet bekend. Een van de oorzaken zou bijvoorbeeld de mate van verspreiding van het virus kunnen zijn. De cijfers in de statistieken van verschillende landen zijn echter moeilijk met elkaar vergelijkbaar. Een van de redenen daarvoor is dat Nederland en Duitsland een verschillend testbeleid voeren. Onder andere daardoor is van meer mensen met milde klachten in Duitsland bekend of zij COVID-19 hebben. In Nederland worden mensen met milde klachten niet getest. We weten dus ook niet hoeveel mensen precies het nieuwe coronavirus hebben of hebben gehad.

De reden waarom in Nederland minder uitvoerig wordt getest, is omdat we niet voldoende testcapaciteit hebben om iedereen met gezondheidsklachten te testen. We moeten verstandig omgaan met de testcapaciteit die er is, rekening houdend met het feit dat we dit langere tijd moeten kunnen volhouden. In Duitsland wordt meer getest, maar daar is de testcapaciteit ook groter. Er wordt momenteel hard gewerkt in Nederland om de testcapaciteit te vergroten. Wat dit op korte termijn betekent voor het testbeleid is nog niet bekend.”

De statistieken worden inderdaad gevormd door kille cijfers. En dat roept meer vragen op dan alleen de vraag van ‘hoe kan dat?’

Was de keuze voor groepsimmuniteit de juiste? Wat is het effect van de bezuinigingen in de gezondheidszorg? Deze en andere vragen kunnen pas later beantwoord worden. Maar dat deze vragen vroeger of later op tafel komen is nu al wel duidelijk.

Bron: RIVM

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk