BOEKENTIP VAN JACQUES MICHEL BLOI: ORLANDO FIGES: EUROPEANEN

Er zal in de afgelopen jaren niet zo veel gelezen zijn als in deze tijd het geval is. De tip van nu duikt in de Europese cultuur en geschiedenis. En het boek is absoluut de moeite! ‘Europeanen’, het laatste werk van Orlando Forges. De boekentip.

Landgraaf 28 maart 2020, 21:29

De kritieken over het boek Europeanen zijn absoluut lovend. Positieve kritieken van The Guardian tot aan de Sunday Times toe, en dat zegt op zich al aardig wat. De tip over dit boek kregen we van Jacques Michel Bloi. Waarom dan niet de lezer zelf aan het woord gelaten?

Jacques Michel Bloi zegt er het volgende over: “Het in 2019 boek van Orlando Figes – Europeanen over hoe de cultuur zich, in de 19de eeuw, meer en meer tot een kosmopolitische cultuur ontwikkelde en wat de invloed was op Europa. Het is een verhaallijn vanuit drie personages.

Een geschiedkundig boek dat niet puur op cijfers en feiten ingaat maar de culturele ontwikkeling in de Europese landen in de 19de eeuw uit het perspectief van drie personen belicht. Paulien Verdiot (een bekende operazangeres uit de 19de eeuw), haar man Louis (een Frans schrijver, vertaler en kunsthistoricus) en Ivan Tergenev ( een Russisch schrijver).

Verder : “Zaken die van invloed waren voor het verspreiden van van cultuur en dee opkomst van het kosmopolitische Europa, zoals opera en operette, de opkomst van de spoorwegen, het auteursrecht voor schrijvers en componisten. Je zit als het ware in de operazaal naast de hoofdpersonen of in de rooksalons van Parijs, St. Petersburg of Leipzig. Ook wordt er stilgestaan bij de invloed van de Spasteden zoals Bad Ems, Baden, Karlsbad enz., waar men elkaar uit heel Europa tegen kwam en ideeën en cultuur uitwisselde …… Wat ook leuk is, er wordt vaak uit brieven van de drie geciteerd uit correspondenties die ze onder elkaar hadden of met bekende personen uit die tijd zoals Wagner, Offenbach, Berlioz, enz. Je staat er figuurlijk tussen.”

Orlando Figes

Orlando Figes, geboren te Londen, GB, 20 november 1959, is professor en historicus, en meerdere malen voor zijn werk onderscheiden. Hij is gespecialiseerd in de Russische geschiedenis vanaf 1700. Figes gaat op een eigen wijze te werk. Hij benadert in zijn boeken de geschiedenis op een ruime manier met het accent op cultuur en sociaal vlak. Bronnenonderzoek, met inbegrip van mondelinge geschiedenis leggen de basis. Dat resulteert in wetenschappelijke boeken die lezen als romans. En dat maakt het dus leesbaar voor een groot publiek.


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk