ENKELE LEESTIPS VOOR DE KOMENDE WEKEN

Het Corona-virus legt zo ongeveer het complete sociale leven plat. Daar is op zich vrij weinig aan te veranderen als men zich aan de spelregels houdt. Tijd zat dus om eens goede boeken te lezen. Twee boeken als leestip.

Lambert Rinkens, Landgraaf 17 maart 2020, 11:22

De zon schijnt eindelijk eens een paar dagen achtereen. Na wekenlange regen verheug ik me dus op het genieten van dit mooie weer. Helaas, want waar moet of mag een mens nog naar toe in deze dagen? Alles wat ook maar enigszins met ‘sociaal’ te maken heeft ligt plat. Een terrasje pikken gaat niet. Naar een sportevenement is ook niet mogelijk. Naar een museum? Dicht. Dan maar lekker thuis op de bank met een goed boek.

Ik neem er niet een, maar meteen twee. In de NRC staat een artikel, van redacteur Floor Boon, dat gaat over het opnemen van vluchtelingenkinderen. De gemeenten willen het wel, maar het kabinet weer niet. En of iemand nu pro of contra is, is in deze niet van belang. Van belang is om het hoe en waarom te weten, want dan kun je ook een gefundeerde mening hebben. Je moet dus indien mogelijk de achtergronden kennen. Interessante en mooi te lezen boeken zijn in deze dan: De weg naar Mekka van Muhhammad Asad uit 1932 en het, in het Duits geschreven, Syrien verstehen van Gerhard Schweizer.

De weg naar Mekka

Het is een bijzonder boek van een bijzondere schrijver. Een Joodse Oostenrijks-Hongaar bekeerd zich in 1926 tot de Islam en zo wordt de in 1900 geboren Leopold Weiss, Muhammad Asad. Hij reist veel en lang door het Midden-Oosten in de jaren 20- en 30 van de vorige eeuw. En daar doet hij verhaal van. Hij ontmoet veel mensen, waaronder ook aardig wat invloedrijke mensen in de regio. Het boek levert een zeer mooi inzicht op over de geschiedkundige achtergronden. Het Midden-Oosten transformeert van straatarm naar stinkend rijk door de olie. En dat wekt dan pas echt het interesse van de Westerse mogendheden. Met alle gevolgen van dien.

Deze tip hebben we te danken aan Carolien Roelants die er een zeer informatief artikel aan wijde in de NRC.

Syrien Verstehen

Voor dit boek reisde Gerhard Schweizer af naar Syrie om zelf te ondervinden hoe het is om in een dictatuur te leven. Ook hij ontmoette er tal van mensen. Hij sprak met mensen op een bekend terras in Damascus. Maar zodra hij iets dieper ging in zijn vraagstelling keken zijn gesprekspartners meteen schichtig om zich heen. Een vreemdeling wekt argwaan, en dat vooral bij de geheime diensten. Zijn boek behandelt geschiedenis, maatschappij en religie van het land. En die is Syrië overigens stukken diverser dan menigeen denkt.

Beide boeken zijn aanraders, en bovendien is het een uitstekende besteding van je tijd, in deze tijd.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk