BRUNSSUM IS NIET MEER ‘WAARNEMEND’

De gemeente Brunssum heeft gisteren voor Wilma van der Rijt gekozen als nieuwe burgemeester. De overgangsfase van het waarnemend burgemeesterschap is daarmee afgesloten. Maar hoe nu verder?

Lambert Rinkens, Landgraaf 12 maart 2020, 23:43

Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad en de politieke gebeurtenissen in de buurgemeente waren gerust turbulent te noemen in de afgelopen jaren. Met Wilma van der Rijt als kersverse burgemeester hoopt Brunssum nu een stabiliserende en verbindende factor in huis gehaald te hebben. En vooral de verbindende factor zal van pas moeten komen. Oud politiek zeer genoeg in de gemeente en met acht verschillende fracties in huis zal Wilma van der Rijt de handen vol hebben.

What’s in a name?

Handen schudden was er gisteren niet bij. Maar dat had meer met het Coronavirus te maken dan met wat dan ook. Het alternatief was het uitdelen van ‘elleboogjes’. De sfeer tijdens de installatie van Wilma van der Rijt was hartelijk en ook feestelijk te noemen. Nu is het instaleren van een burgemeester zo goed als altijd feestelijk. Of het politiek gezien echter ook zo verder gaat te Brunssum valt nog te bezien.

Gouverneur Theo Boovens installeerde de nieuwe Brunssumse burgemeester. Wethouder Servie L’Espoir was, zoals de zijn achternaam al laat weten, hoopvol, maar vooraleer de ambtsketen op zijn plek te hangen ook het volgende mee aan de nieuwe burgemeester. Volgens hem zal bij Wilma van der Rijt: “… toch het mantelpakje uit moeten…”, en zal zij vol aan de bak moeten. Griffier Peeters overhandigde de voorzittershamer en het officiële gedeelte was daarmee eigenlijk afgesloten.

De op 3 februari 1960 te Heeze geborene Wilma van der Rijt-van der Kruis zal, geheel conform wethouders uitspraak inderdaad voluit aan de bak moeten om Brunssum opnieuw te verbinden. Politiek en bestuurlijk ervaren genoeg is Wilma van der Rijt. Maar verbinden doe je niet in je eentje. De tijd zal het leren.


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk