OVER DE HOFNAR, EEN PONK & ZES PRINSEN

In al het feestgewoel wil hij weleens vergeten worden: de hofnar. Hetgeen eigenlijk een vreemde zaak is, vooral gezien de man en zijn functie symbool staan voor een flinke hap van de essentie van het carnaval. De hofnar dus.

Lambert Rinkens, Landgraaf 15 februari 2020, 21:25

De groepsfoto van prinsen en prinsessen

Het geroezemoes was niet van de lucht in het Cultuurhuis te Heerlen op deze zaterdagmorgen. Het wemelt van de pauwenveren en scepters. Rond de klok van twaalven zal de traditionele prinsenfoto gemaakt worden. Maar liefst, om precies te zijn, 61 prinsen, prinsessen en een ponk gaan dan gezamenlijk op de gevoelige plaat. Net zo traditioneel worden de prinsen en prinsessen van Landgraaf dan ook met zijn allen vereeuwigd.

Op bovenstaande foto zien we de zeven hoogheden uit het Landgraafse carnavalsrijk. Ponk Bianca II gedragen door de zes prinsen, zijnde in willekeurige volgorde, stadsprins Hennie I, Menno I, Jimmy I, Marc II, Ron I en Ceriel I. Het is logisch en volkomen terecht dat Ponk Bianca II door genoemde heren op handen gedragen wordt. Maar als we de foto goed bekijken, zien we dat zij met z’n allen opkijken naar de hofnar. En dat is niet alleen terecht, het hoort in zekere zin ook zo.

De nar staat symbool voor humor en voor het uiten van spot. De hofnar geniet in deze echter een nog mooiere uitzonderingspositie. Hij mag, van oudsher al, zelfs de koning voor de gek houden. Dit gegeven is dan ook bij uitstek van toepassing in het carnaval, want daar bepalen humor en spot een groot deel van de essentie van ditzelfde carnaval. De conclusie mag dan minder vrolijk zijn voor deze prinsen en prinsessen. Maar zij komen en gaan. De hofnar, het symbool van humor en spot, zal er blijven. En in dit specifieke geval hebben we het dan ook nog eens over een hofnar die het nader bekijken wel degelijk waard is. In het woud van pauwenveren en scepters, in al die drukte die 61 prinsen en prinsessen met aanhang weten op te wekken, staat een man, een hofnar. We zien Hofnar Boy die stilletjes en rustig het geheel in zich opneemt.

Hofnar Boy

Hofnar Boy (Douven) is er de persoon niet naar om zich op te dringen, laat staan om zich zelf op de voorgrond te plaatsen. Enkele weken geleden werd hij onderscheiden en tot erelid van het Comité Sjeeter Kingercarnaval benoemd. Al jaren en jaren verzet hij daar bergen aan werk zonder ook maar al te veel op te vallen. Twintig jaar lang doet hij exact hetzelfde binnen d’r Schaesbergse Vasteloavends Verein en wederom zonder zich op te dringen.

Nu wordt er wel vaker beweert dat iemand zich niet graag op de voorgrond dringt. In het geval van hofnar Boy is dit echter daadwerkelijk zo. Hij ontving zijn onderscheiding van d’r SVV, ging met glanzende ogen weer van de bühne het trapje af, de zaal in, om daar stilletjes van het moment te genieten. En dat is mooi, dat is heel mooi. En laten we wel wezen, dat is toch precies het type mens waar iedere vereniging op hoopt. Een meer dan puike zaak is het dan ook dat d’r Schaesbergse Vateloavens Verein dit opgemerkt heeft en ook nog eens heeft omgezet in een erelidmaatschap als teken van waardering.

Fotografie: De Landgraaf Courant

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk