VERWARRING RONDOM VALENTIJNSDAG EN EEN ITALIAANSE ACTEUR

Valentijnsdag is er al eeuwenlang en al net zo lang op 14 februari. Het is de dag van de liefde en de commercie. Maar het was ook jarenlang, per vergissing, de dag van een uit Italië stammend sekssymbool in de V.S.

Landgraaf, 14 februari 2020, 20:20

Vandaag, de veertiende februari is ‘De dag van de liefde’. En tevens is het de dag waarop het Amerikaanse sekssymbool rondom de jaren twintig van de vorige eeuw, Rudolf Valentino, in verband werd gebracht met die dag.

Stelde men in het verleden aan mensen de vraag waar Valentijnsdag vandaan kwam, was er steevast een fiks aantal te vinden dat de twee met mekaar in verbinding bracht. Dat is natuurlijk uitermate mooi, en al helemaal op Valentijnsdag, maar het klopt dus niet.

De verwarring

Rudolf Valentino, voluit Rodolfo Alfonso Raffaello Piero Filiberto Guglielmi, werd in Italië te Castellaneta geboren en overleed te New York. In 1913 vertrok hij vanuit Europa naar de V.S. Aldaar zou hij destijds uitgroeien tot hèt grote sekssymbool van de V.S. Hij werd een enorm succes als acteur in de stomme film. Het kon dan ook niet uitblijven dat Rudolf Valentino meteen ook maar de The Greatest Lover’ genoemd werd. Of hij dat ook was, is maar de vraag. Zijn eerste vrouw, Jean Acker, zette hem tijdens de huwelijksnacht meteen buiten de deur van de slaapkamer. Hetgeen niet echt een succes te noemen is voor ‘The Greatest Lover’, alsook niet voor Valentijnsdag overigens.

Amerikaanse vrouwen dachten er klaarblijkelijk anders over dan genoemde Jean Acker. Zij smolten en masse als sneeuw voor de zon bij het zien van ‘hun’ Valentino. Zo bezien is het dan ook allesbehalve vreemd dat hij destijds, met die naam en reputatie, in verband werd gebracht met Valentijnsdag. Rudolf Valentino heeft echter niet al te lang kunnen genieten van zijn faam. Op 31- jarige leeftijd overleed hij al aan de gevolgen van een maagoperatie.

Nog meer verwarring

Menigeen zal Valentijnsdag een veel te commercieel iets vinden. En het is inderdaad ook zo dat de commercie er meer dan flink gebruik van maakt. Valentijnsdag doet dus desbetreffend sterk aan het Sinterklaasfeest denken. En frappant genoeg verschijnt er ook bij Valentijnsdag weer een bisschop ten tonele.

Paus Gelasius riep in 496, 14 februari uit tot de dag van St. Valentius. Deze Valentius was bisschop te Terni in Italië en zou, zoals toevallig bijna alle bisschoppen, bekend hebben gestaan als weldoener voor de armen, ouderen en kwetsbaren in de samenleving. Ook zou hij een wonderschone bloementuin gehad hebben. En net daar, in diezelfde bloemetjestuin, heeft hij lieflijke ruikertjes uitgedeeld aan verliefde stelletjes. Aldus het verhaal.

Toeval of niet, maar ook met deze Valentino liep het dus niet goed af. Ergens rond het jaar 270 na Christus stierf hij, bloemetjes uitdelend of niet, de marteldood. Het jaartal is niet precies bekend. Echter wel de precieze dag, namelijk de 14de februari.

Afbeeldingen: WikiCommons

Bron: Wikipedia


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk