SITZUNG BIJ DE ‘SCHWEËGELSÖPPERS’: HUMORISTISCHE, MOOIE EN TEDERE MOMENTEN OM VAST TE HOUDEN

De herrensitzung bij Ieëre Road de Sjweëgelsöppers was al langere tijd uitverkocht en dat bleek achteraf meer dan terecht. Het was een programma waarin geen zwakke plek te vinden was. Een reportage.

Landgraaf 10 februari 2020, 21:20

Het is geenszins de bedoeling om afbreuk te doen aan de herrensitzungen van de afgelopen jaren of aan de artiesten die daaraan meegewerkt hebben. Maar af en toe steekt er een ‘sitzung’ met kop en schouders bovenuit. En de herrensitzung van gisteren was daar een schoolvoorbeeld van.

De line-up beloofde al veel goeds en als de deelnemende artiesten er dan ook nog eens zin in hebben, dan wil het wel eens knallen. En om maar met de deur in huis te vallen, met Demi-Sec te openen bleek een voltreffer van jewelste.

Een kijkje in de ziel van het carnaval

Was er jongstleden de Kerkraadse Sjpassminister, nu was er Demi-Sec. Ook zij bespelen het publiek middels hun taalgebruik. Een mengelmoes van de Nederlandse taal in combinatie met het Limburgs accent doen wat carnaval dient te doen: het op de hak nemen van alles wat er toevallig of bewust voor de voeten komt. Beiden worden in een wonderbaarlijk rake mix in een ware stortvloed over het publiek uitgestort. Enkele voorbeelden: “Doe mij eene inschudden, naar de glazen in.”, of ” …die sjwijnekop…”. De Nederlandse taal blijkt niet veilig, net alsook de Limburgse tongval dat niet meer is. Het publiek pikt deze absurdistische parodie meteen op, het ijs is gebroken. Vanaf minuut 1 kan het niet meer stuk gaan.

Duo Henk & Ton brengen een ode aan het Limburgs, aan het carnaval en meteen ook maar en passant aan de belangrijkste vrouw ter wereld: ‘de mam’. De zangers van de Jansse Bagge Bend (Henk Steijvers), en de WW-band (Ton Meisen) raken de gevoelige snaar met hun eerbetoon aan ‘de mam’. De zaal wordt er stil van. Een teder moment van waarde om in het geheugen vast te klinken.

Het moet natuurlijk niet te gevoelig worden en dat weet dit ervaren duo. Het geheel moet weer in balans gebracht worden. Et voilà: Ton schiet uit zijn slof en de wintersporters zijn de pisang. Een minutenlange tirade daalt neer op alles en een ieder die het ook maar waagt om het Limburgse land tijdens de dolle dagen te verlaten. De man blijkt niet meer te stoppen of te stuiten. Tel daar het Limburgse volkslied in het Limburgs gezongen bij op en ook dit optreden staat als een huis.

Laten we nu nog even verder optellen: het schone van dans, acrobatiek met het schone van de vrouw op de bühne gezet door TG Kölsche Greesberger. Het muzikale talent van La Bamba en Wir Sind Spitze. Het uit eigen kweek aanstormende talent van dansmarietjes Sharisa en Gina en de herrensitzung bleek dus inderdaad volkomen terecht wekenlang voor daadwerkelijke aanvang uitverkocht. Een harde dobber voor Ieëre Road de Sjweëgelsöppers om dit volgend jaar weten te toppen. Maar ja, je weet maar nooit natuurlijk.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk