AFTER-BREXIT MET VOLSLAGEN ANTIDEMOCRATISCHE JOHNSON ALS PREMIER

Het Britse Hoge gerechtshof tikte Boris Johnson unaniem op zijn vingers omdat hij het parlement buitenspel zette. En laat die genoemde Boris Johson nu net de premier zijn waarmee de Britten de onderhandelingen en een ongewisse toekomst in gaan.

Landgraaf, 31 januari 2020, 22:39

Een editorial

Op 28 augustus 2019 stuurde Boris Johnson zijn handlanger Jacob Rees-Mog naar de Britse vorstin met een verzoek. Zij willigde in en zette daarmee op Johnson’s verzoek het Britse parlement buitenspel. De oppositie stapte daarop ziedend naar het Brits Hoog gerechtshof en dat was unaniem en zeer duidelijk in haar oordeel: volstrekt niet toegestaan.

Boris Johnson pleegde de facto een ‘staatsgreep’. En tot op het moment dat het gerechtshof haar oordeel velde was hij daar ook in geslaagd. Handig om te weten is in deze dat het hoogste Britse gerechtshof maar zeer zelden unaniem in haar oordeel is. In dit specifieke geval echter waren zij dat wel en dat is veelzeggend genoeg. Dàt het gerechtshof hem keihard op zijn vingers tikte was een zegen voor de Britse democratie, maar Johnson pleegde wel degelijk een ‘coup’. Er valt echter een andere, maar minimaal net zo belangrijke, conclusie uit de genoemde feiten te trekken en daar hoeven de Britten allesbehalve blij mee te zijn.

Het hierboven vermelde bewijst meer dan duidelijk over wat voor een volstrekt ondemocratisch karakter de huidige Britse premier beschikt en per slot van rekening is dit dus wel de premier die leiding moet geven aan het land en haar onderhandelaars te Brussel.

Kroonjuweel gezondheidszorg

Eind verleden jaar werd bekend dat de Britten onder Johnson haar gezondheidszorg aan de V.S. wilden verkopen. En de Britten beschouwen die gezondheidszorg als een van haar ‘kroonjuwelen’. De Britten noemen het steevast ‘de beste gezondheidszorg ter wereld’, hetgeen voor geen malle moer klopt. maar het geeft wel aan hoe zij erover denken en voelen. Voor de ‘normale Brit’ zou die eventuele verkoop in de toekomst trouwens ook wel eens een heel dure en onbetaalbare grap kunnen worden.

De rapen waren dus gaar in het Britse lagerhuis en Johnson wist niet hoe snel hij moest ontkennen. Hij verkondigde gewoonweg staalhard dat het niet waar was en liet later weten dat de verkoop niet door zou gaan. Als we dit alles nu naast deze uitspraak van de premier leggen, ziet dat wel even anders uit als hetgeen Boris Johnson zijn kiezers wil laten geloven. En laten we wel wezen. In de aanloop naar de Brexit is er door de Britten en Joost mag weten wie echt niet alleen maar over de gezondheidszorg onderhandelt.

De Brexit is om 24.00 uur vannacht een feit. De Britten gaan een meer dan ongewisse toekomst tegemoet en dat is zo ongeveer het enige dat wel vaststaat betreffende die Brexit.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk