GALA-AVOND IEËRE ROAD DE SJWEËGELSÖPPERS: SOMS LIGT HET DICHT BIJEEN

Gisteren was er de Gala-avond van ‘de Sweegelsöppere uit Nieuwenhagen. Alweer een meer dan geslaagde avond, maar ook een feestavond kan een andere kant hebben. Een reportage.

Lambert Rinkens, Landgraaf 26 januari 2020, 18:50

Het is mistig op deze avond. Net als de laatste dagen. Echt geen pretje om de deur uit te gaan. Zo’n avond waarvan je niet weet wat er op honderd meter afstand op je ligt te wachten. Iets heel moois of iets dat gewoonweg wreed kan zijn. Menigeen kiest er voor om lekker thuis te blijven. En toch, toch is de Harmoniezaal aan het SUN-plein te Nieuwenhagen berstensvol. De Sjweëgelsöppers hebben wederom een goed programma in mekaar weten te steken. En eerlijk is eerlijk, de avonden van de Sjweëgelsöppers hebben in de loop van de jaren een heel mooie reputatie weten te bereiken. Laten we deze gala- avond nu maar eens de revue passeren door er slechts twee artiesten uit te lichten, dansmarieke Gina en Sjpassminister Fer Kousen.

Dansmarieke Gina

Dansmarieke Gina, uiterst links, en de toekomst van de Sweëgelsöppers.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een oud gezegde maar het klopt als een bus en wat dat betreft mogen de Sweëgelsöppers niet mopperen. Volop aanwas in hun gelederen. En die aanwas zal zijn of haar ervaring moeten opdoen tijdens dit soort avonden. Avonden waarop ‘de bühne’ roept. Iedereen die ooit als eerste op die bühne heeft mogen verschijnen weet het en kent het: plankenkoorts. Menige artiest heeft er ondanks jarenlange ervaring nog steeds iedere keer opnieuw last van. Het piepjonge dansmarieke Gina (Kockelkoren) blijkt echter met haar slechts 7-jarige leeftijd het tegenovergestelde te hebben. Allesbehalve zelfs.

Het hupt, het springt, het danst en lijkt niet stuk te krijgen. Het plezier straalt er aan alle kanten vanaf. Buiten het gegeven dat zij op deze avond het ijs mag breken, is het ook nog eens haar debuut. Na twee jaar oefenen is dit haar eerste grote avond. Ze beleeft een top-avond. Haar eerste optreden is steengoed en daar geniet ze zelf duidelijk zichtbaar het meest van. Het feit dat ze iets later naar bed gaat dan normaal gesproken zal ze trouwens waarschijnlijk ook niet erg gevonden hebben.

Sjpassminisiter Fer Kousen

De Bleijerheidse Sjpassminister Fer Kousen op zijn best.

De vrolijke piepjonge jongedame wordt gevolgd door een brok routine: Sjpassminister Fer Kousen. De van Kerkraadse (Bleijerheide) oorsprong zijnde Sjpassminister schuwt het niet om in zijn ‘buut’ een veelvoud van humoristische mogelijkheden te gebruiken. Politici in de kolderieke mangel nemen, het belichten van de huidige sociale omgang, zijn mimiek, of zijn oorspronkelijke omgang met het Kerkraadse dialect zijn waarlijk een lust voor het oog en oor. Nu zal niet iedereen het Limburgse dialect machtig zijn, maar vooral, of net vooral, voor hen die hèt niet machtig zijn, is zijn dialectische woordenstroom een ware openbaring. De Kerkraadse Sjpassminister weet het dialect door zijn humor een hele prettige dimensie te geven.

Twee uitersten, het kersverse en de brok ervaring, volgden elkaar deze avond op. Toeval? Dat zou kunnen, maar het ligt nu eenmaal dicht bijeen op deze avond. Helaas lag er op deze carnavalsavond nog meer dicht bijeen. Het enorme plezier en de volle ernst van het leven bevonden zich nog geen honderd meter vaneen.

De snackbar

In de snackbar is het stil op deze late avond. Heel stil. Tot het moment waarop een man naar binnen stapt die duidelijk een stamgast is. De eigenaar van de snackbar stelt de gebruikelijke, en meestal onschuldig bedoelde, vraag: “Hoe is het ermee?”. De man antwoord: “…mijn moeder is net gestorven, enkele uren geleden….ze is in haar eigen vocht verdronken…”. De man moet overduidelijk zijn verhaal kwijt. En dat kan hij ook.

Ieder moment waarop hij in stilzwijgen vervalt is het stil. Het leed, de pijn en de andere kant van het leven dwingen respect af. De dood dwingt zijn respect af.

De carnavalisten hadden terecht en gelukkig, een super gala-avond en zij gingen nagenietend naar huis. Daarna nam de natuur haar natuurlijke loop en de nachtelijke rust keerde in.

Het was mistig die avond. En het was stil. Een vreemde, onaangename en wrede stilte. Het lag dicht bijeen die avond.

Fotografie: De Landgraaf CourantPlease follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk