NIEUWE WONING VOOR JAN MODAAL STEEDS VERDER WEG

De woningmarkt is in het vierde kwartaal van 2019 verder verkrapt. Er werden minder huizen te koop gezet door de doorstromende huishoudens. Een nieuwe woning lijkt dus steeds verder weg voor jan Modaal.

Landgraaf 21 januari 2020, 12:12

De bestaande koopwoningmarkt is afhankelijk van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten en dat zijn er in het vierde kwartaal van 2019 minder dan een jaar geleden. Nieuwbouwwoningen lijken dan de oplossing te zijn maar door de problematiek van stikstof en pfas wordt het ook moeilijker om de daar beoogde aantallen te halen. Een en ander leidt dus tot stijgende prijzen, aldus de NVM (Nederlandse Coöperatieve vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen).

Lana Gersen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen vertelt: “Over heel 2019 zijn er door de leden van de NVM 149.000 woningen verkocht, vergelijkbaar met 2018. Er lijkt daarmee sprake te zijn van een evenwicht. Of dat niveau in het aantal transacties in 2020 volgehouden kan worden, betwijfel ik sterk. ….. De krapte op de woningmarkt stuwt de prijzen nog steeds verder omhoog en ik verwacht dat dit nog verder doorzet. In het vierde kwartaal van 2019 zijn er ruim 4% minder woningen te koop gezet dan een jaar eerder en daarmee neemt het te koop staande aanbod dus verder af. …. Wie 160 tot 260.000 euro te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit zelfs minder dan 2 woningen kiezen.”

Vicieuze cirkel

De prijs van een nieuwbouwwoning is verder toegenomen, in een jaar tijd met maar liefst 10% tot gemiddeld 388.000 euro in het vierde kwartaal 2019. De stapeling van regels maakt nieuwbouw onbetaalbaar. Nieuwbouw staat langer te koop en het beperkte aanbod werkt hogere prijzen wederom verder in de hand. De drempel om eerste stappen op de woningmarkt te zetten is te hoog. De koopwoningmarkt zal in het komende jaar door deze vicieuze cirkel voor steeds minder mensen toegankelijk zijn.

Al met al, slecht nieuws voor Jan Modaal.

Bron: NVM

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk