TYPHOON HAGIBIS RAAST NAAR JAPAN

Slechts enkele weken na Typhoon 15 komt Typhoon 19, oftewel Hagibis. En Hagidis is van zulk formaat dat zelfs Japan ervan geschrokken is.

Lambert Rinkens, Landgraaf 11 oktober 2019, 21:40

Geen enkel land ter wereld is dermate goed voorbereid op orkanen en aardbevingen als Japan. En als mensen nèt in dat land zich massaal schrap zetten voor een orkaan dan kun je er donder op zeggen dat er ook echt wat te gebeuren staat.

Tokio

In Tokio is in de supermarkten zo goed als geen fles water meer te krijgen. De bevolking is aan het hamsteren geslagen. En daar blijft het niet bij. Het treinverkeer is voor de zaterdag stilgelegd. Busreizen gecancelled. Wedstrijden van het wereldkampioenschap rugby idem dito. Winkels in de hoofdstad Tokio en elders zijn morgen gesloten. Zo ongeveer het hele Japanse volk zit aan de buis gekluisterd en volgt de beelden van typhoon Hagidis op de voet.

In Tokio zit de schrik er wel degelijk goed in. De stad ligt aan de kust en de dijken zouden wel eens een flink stuk te kort kunnen schieten. Niet alleen is de orkaan van een meer dan zware categorie, hij zal bovendien aan land gaan op het moment dat het vloed is. Dit zou, mits de dijken inderdaad te kort schieten, rond de 30% van Tokio onder water kunnen zetten met alle gevolgen van dien.

Dit alles gebeurt slechts enkele weken nadat typhoon 15 over de prefectuur Chiba raasde en daar al voor miljarden aan schade aanrichtte. Daar zijn de weggewaaide daken nog lang niet hersteld en ‘Hagidis’ lijkt het alleen nog maar rampzaliger te maken.

Yuya Kimishima

Nu zijn de Jappaners wel wat gewend en te beroerd om zich onderling te helpen zijn ze ook niet. Overigens zullen ze dat wel moeten want als ze het moeten hebben van premier Abe en diens kornuiten aldaar kunnen ze beter buiten op straat op Hagidis gaan zitten wachten. Welgeteld €100,- per persoon kregen de slachtoffers van typhoon 15 als schadevergoeding van de Japanse regering. Net genoeg om 20 dakpannen te kopen dus.

Nu nadert Hagidis en dat heeft voor de bewoners van Chiba dus grote gevolgen. Bij velen van hen zijn de reparaties nog in volle gang of moeten nog hun aanvang nemen. Nu zullen zij echter noodgedwongen op de vlucht moeten slaan. In de beschadigde huizen op typhoon Hagidis blijven is allesbehalve een optie.

Yuya Kimishima in zijn zaak. Fotografie: De Landgraaf Courant.

Gelukkig zijn er dan mensen zoals Yuya Kimishima die letterlijk met raad en daad anderen te hulp schieten. Yuya Kimishiwa runt een piepklein winkeltje in organisch voedsel van AMBESSA & CO. Niets, maar dan ook niets van kleur-, geur-, of smaakstoffen is in de door hem verkochte winkeltje te vinden. Allemaal puur natuur van de Meer dan 20 m2 groot is zijn zaak niet. Honderden glazen potten gevuld met gezond en lekker voedsel uit alle werelddelen vullen de planken en tafels in het door hem zelf gebouwde pand.

Meteen na typhoon 15 ging hij aan de slag om zijn buren en andere slachtoffers te hulp te schieten. Niet alleen de handen uit de mouwen stekend, maar ook met meer dan goede raad voor de dag komend. Advies voor aanpassingen aan de huizen en vooral daken is zijn devies. Compleet met bouwtekeningen en al werkt hij nu al sinds de laatste weken om met z’n allen zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de volgende typhoon.

Of het op tijd is valt nu te bezien. Lang niet iedereen in de prefectuur en elders zal het werk al af hebben. Naar alle waarschijnlijkheid komt typhoon Hagidis te snel en te hard.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk