LANCASTER HERDENKING TE BRUNSSUM & FEUERSTURM

Jaarlijks vindt er op 5 oktober een herdenking plaats te Brunssum. Herdacht wordt dan het feit dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een Lancaster bommenwerper neer stortte in deze gemeente.

Lambert Rinkens, Landgraaf 6 oktober 2019, 20:34

De bommenwerper stortte exact 77 jaar geleden af in de wijk Leeuwstuk, nu Klingelsberg geheten. Het betrof een Lancaster van de Britse RAF, van het type R5701. Wonderlijk genoeg bleef het aantal doden beperkt tot 7 stuks. De bemanningsleden, alle zeven, lieten bij de crash het leven. Dat er inderdaad geen burgerslachtoffers te betreuren waren midden in een woonwijk zelf is dus op zich wel bijzonder te noemen.

De keerzijde

Dat er ‘geen burgerslachtoffers te betreuren waren’ is echter allesbehalve de hele waarheid. Die waren er wel degelijk. En wel honderdduizenden. Voor het overgrote deel Duitse burgerslachtoffers. De Tweede Wereldoorlog is de eerste oorlog waarin burgers als ‘legitiem’ doel werden aangewezen en ook zo behandeld werden door alle partijen.

Burgers als doel aanwijzen is en blijft een oorlogsmisdaad. De Geallieerden en hun tegenstanders hadden daar beiden echter geen moeite mee. Neemt men bijvoorbeeld Operatie Gomorra dan wordt het verhaal wel heel duidelijk.

In de nacht van 27 op 28 juli 1943 bombardeerden Britten Hamburg. Eindresultaat waren meer dan 35.000 doden onder de burgerbevolking. En dat was absoluut bewust het doel van de operatie. Overigens is het genoemde aantal van 35.000 waarschijnlijk niet correct. Sommige bronnen noemen getallen van rond de 60.000 dodelijke slachtoffers.

De Geallieerden gingen uiterst planmatig te werk. In de V.S. liet men Duitse huizen nabouwen. Zelfs de daken, trappen en meubels die zich in de namaakwoningen bevonden waren zo Duits mogelijk nagemaakt. Er moest precies uitgeprobeerd worden wat het meest effectief was.

Bij de eerste aanval dropte men ‘normale’ bommen. Doel: de dakstoelen van de huizen moesten vernietigd worden. Tijdens de tweede ‘run’ dropte men fosforbommen. De eerste run had de hindernissen uit de weggeruimd en de fosforbommen konden zo direct in de woningen exploderen enhun dodelijke werk het best verrichten.Bij de eerste aanval dropte men ‘normale’ bommen. Doel: de dakstoelen van de huizen moesten vernietigd worden. Tijdens de tweede ‘run’ dropte men fosforbommen. De eerste run had de hindernissen uit de weggeruimd en de fosforbommen konden zo direct in de woningen exploderen enhun dodelijke werk het best verrichten.

Aanstaande zondag is er dan de afsluiting van een lang en mooi seizoen.Aanstaande zondag is er dan de afsluiting van een lang en mooi seizoen.De hitte die vrijkwam door de fosforbommen was dermate hoog dat alle zuurstof in de omgeving door het vuur werd opgezogen. Het vuur wakkerde zich op deze manier zelf tot nog grotere kracht aan. De branden werken zich van huis naar huis en van wijk naar wijk en verenigen zich tot een grote vuurzee. De temperatuur loopt op tot rond de 1000 graden en de lucht wordt zo snel weggezogen dat er een regelrechte vuurstorm ontstaat. Deze bereikt af en toe zelfs orkaanachtige kracht. De vlammen bereiken zelfs een hoogte van meer dan 450 meter.Aanstaande zondag is er dan de afsluiting van een lang en mooi seizoen.De hitte die vrijkwam door de fosforbommen was dermate hoog dat alle zuurstof in de omgeving door het vuur werd opgezogen. Het vuur wakkerde zich op deze manier zelf tot nog grotere kracht aan. De branden werken zich van huis naar huis en van wijk naar wijk en verenigen zich tot een grote vuurzee. De temperatuur loopt op tot rond de 1000 graden en de lucht wordt zo snel weggezogen dat er een regelrechte vuurstorm ontstaat. Deze bereikt af en toe zelfs orkaanachtige kracht. De vlammen bereiken zelfs een hoogte van meer dan 450 meter.

De ‘Feuersturm’ was geboren en werd later in de oorlog nog op meerdere plaatsen toegepast. Dresden is daar ook een voorbeeld van. Dresden had strategisch gezien geen enkele waarde. De stad was bomvol met vluchtelingen en ook dat was bekend bij de Geallieerden. Resultaat van dat bombardement waren meer dan 85.000 dodelijke slachtoffers.De ‘Feuersturm’ was geboren en werd later in de oorlog nog op meerdere plaatsen toegepast. Dresden is daar ook een voorbeeld van. Dresden had strategisch gezien geen enkele waarde. De stad was bomvol met vluchtelingen en ook dat was bekend bij de Geallieerden. Resultaat van dat bombardement waren meer dan 85.000 dodelijke slachtoffers.

Natuurlijk was het oorlog. Dat is bekend genoeg. Dat we deze oorlog en de bevrijding van het Nazisme vieren is volkomen terecht. Dat het Nazisme de kop ingedrukt werd is meer dan vast en zeker een zegen te noemen. De waarheid is echter ook dat burgers als doel aanwijzen van geen enkele partij goed te keuren is. Ook niet van de Geallieerden.Natuurlijk was het oorlog. Dat is bekend genoeg. Dat we deze oorlog en de bevrijding van het Nazisme vieren is volkomen terecht. Dat het Nazisme de kop ingedrukt werd is meer dan vast en zeker een zegen te noemen. De waarheid is echter ook dat burgers als doel aanwijzen van geen enkele partij goed te keuren is. Ook niet van de Geallieerden.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk