HET WARE GEZICHT VAN DE ‘HARD BREXIT’

Boris Johnson zet de democratie aan de kant en dendert op de Hard Brexit af. Hij en de conservatieven storten daarmee volkomen bewust honderdduizenden Britten in de pure verzwegen ellende. Een prognose.

Lambert Rinkens, Landgraaf 31 augustus 2019, 19:30

Fotograaf Nick Hedges trok drie jaar lang door de Britse steden om de waarheid vast te leggen. Geen White cliffs of Dover, geen Tower of London, geen Beafeaters en geen Trafalgar Square. Integendeel. Allesbehalve foto’s waar de Britten trots op zijn. Maar het zijn wel de beelden die de Britse realiteit tonen rond de jaren 70 van de vorige eeuw. En het heeft er alle schijn van dat we hard op weg zijn naar een nieuwe versie van deze beelden.

De crimineel Boris Johnson en zijn handlangers

De Britse premier Boris Johnson en de zijnen schoven afgelopen week de Britse democratie volkomen aan de kant. Niet alleen de oppositie is daar volkomen terecht pisnijdig over. Er zijn natuurlijk ook wel enkele partijgenoten van hem die hier meer dan raar van opkeken. Maar die worden zo veel mogelijk buiten beeld gehouden. Volgens de mainstream beelden is de partijleiding het onderling helemaal eens met de nieuwe Britse machtswellusteling.

Gevolg van het opzij zetten van de democratie is het keihard afsturen op de Hard Brexit. En dat heeft gevolgen. Voor alle duidelijkheid: de Britse rijken zullen er geen boterham minder door eten. Zij hebben hun schaapjes wel op het droge. Maar de Britse Jan met de pet, vrouw of man en hun kinderen, die zullen wel degelijk de volledige keiharde klappen moeten gaan verwerken. En daar wordt een mens niet vrolijk van.

Nemen we gewoonweg een enkel voorbeeld. De grootste Britse industrietak is de auto-industrie. En die gaat meer dan naar alle waarschijnlijkheid volledig op zijn gat. Iedere wagen die vanuit het eiland naar het Europese vasteland geëxporteerd moet gaan worden kost de fabrikant honderden euro’s extra. Daar zullen de fabrikanten en aandeelhouders dus echt niet al te lang in meegaan. Het gevolg daarvan laat zich raden. Al met al zijn er rond de 780.000 mensen werkzaam in deze industrie en haar toeleveringsbedrijven.

Een enorm deel van die ruim 700.000 mensen, en hun gezinnen, zullen in de ‘Dole’ terecht komen, of te wel: een uitkering moeten aanvragen, en dan komt er dus een schrikbarend harde realiteit op de proppen. Het maximale bedrag voor een stel ouder dan 18 jaar is niet hoger dan 112,55 Britse ponden per week. Voor èèn persoon, 25 jaar of ouder, is het bedrag maximaal 71,70 Britse ponden per week. De ‘Dole’ wordt daarbij maximaal voor een periode van 26 weken uitbetaald. Tot overmaat van ramp is het Britse pond dan geen hol meer waard en bovendien zullen de geïmporteerde producten alleen maar in prijs stijgen. En dat heeft heel bittere gevolgen voor duizenden en nog eens duizenden Britten die hun baan zullen verliezen.

Wat dan volgt is dat die ruim 700.000 gezinnen geen cent meer zullen uitgeven aan wat voor consumptie artikelen dan ook, buiten voeding dan. Dat zal de Britse winkelier meteen aan den lijve ondervinden en bovendien zijn personeel, want ook daar zullen dus dien ten gevolge massaal ontslagen gaan vallen.

Waarheid is gewoonweg dat die te verwachten gevolgen verzwegen werden, en worden, door de politiek en trouwens ook door de overgrote meerderheid van de Britse media. De conservatieven beloven gouden bergen na de Brexit terwijl de pure bittere armoede inmiddels niet meer alleen voor de deur staat, maar haar voeten ruimschoots naar binnen heeft geschoven. Het land zal in dezelfde ellende terecht komen als in de periode rond 1970. De hier in dit artikel afgebeelde foto’s zijn in die periode genomen. En die beelden spreken voor zich.

Conclusie

De afgelopen jaren hebben de conservatieven dus compleet bewust de ware gevolgen van de Brexit verzwegen. Nu heeft het er alle schijn van dat het nòg erger wordt, het wordt een Harde Brexit met desastreuze gevolgen. Een misdaad op meerdere fronten trouwens. Het uitschakelen van de democratie is een zaak. Jarenlang in de complete ellende moeten leven is een andere.

Tot slot: vermeldenswaardig is in deze ook dat het referendum over een Brexit ging èn niet over een Harde Brexit, terwijl het exact dàt is waar de conservatieven wel op af sturen. En ook daar zwijgen politiek en media in Groot-Brittannië trouwens angstvallig over. De conclusie is simpelweg dat Boris Johnson en zijn conservatieven met het uitschakelen van het parlement een enorme misdaad aan de Britse onderklasse aan het begaan is.

En voor de liefhebbers dan toch nog iets positiefs. De misdaad die Boris Johnson en de zijnen begaan laat wel het ware gezicht van de politici zien. En dat zou een les moeten zijn. Daar zou de kiezer zijn voordeel mee moeten doen. Maar dat zal wel meer dan waarschijnlijk utopisch denken zijn.

Bronnen: The Daily Mail, Wikipedia

Fotografie: Nick Hedges

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk