PAU MEER DAN OPWARMERTJE VOOR DE PYRÉNEEËN

Vandaag werd er een pittige tijdrit verreden te Pau. Nu zijn er weliswaar wel enkele vragen bij te stellen maar spannend was het wel degelijk en de winnaar van deze etappe mag ook wel verrassend genoemd worden.

Lambert Rinkens. Landgraaf 19 juli 2019, 20:35

Aankomst te Pau in de jaren 50

Het peloton bevind zich te Pau. Eigenlijk zegt dat al heel wat. De stad Pau ligt in het zuidwesten van Frankrijk en de Pyreneeën zijn er al met het blote oog zichtbaar. Niet gek dus dat Pau al voor de 71ste maal door de Tour karavaan werd aangedaan. Vandaag was het echter pas voor de derde keer dat er een tijdrit verreden werd. En wat voor een!

Spanning en drama volop in deze etappe. Wout van Aert een van de smaakmakers en favorieten ligt er uit. En dat letterlijk. In een te scherp aangesneden bocht haakte hij vast aan een van de dranghekken. Gelukkig werden er later in het ziekenhuis geen botbreuken geconstateerd. Een diepe vleeswond in het been gooide hem echter uit de Tour.

De Belg Thomas de Ghendt bleek al vroeg op de dag een knaller van een tijd neergezet te hebben. Slechts twee renners deden het beter dan hem maar daar was het dan wel wachten op geblazen. Gerant Thomas, als grote favoriet gestart, vertrok als voorlaatste en verbeterde de Gendts tijd maar moest dan zelf weer onderdoen voor de Fransman Julian Alaphillipe.

De in het geel rijdende Alaphillipe reed alsof de spreekwoordelijke duivel hem op de hielen zat en verpulverde zelfs de tijd van specialist Thomas. En zit daar nu dus een kink in de kabel of niet?

Nu is Alaphillipe een echte klasbak, dat zeker, maar als tijdritspecialist stond hij toch niet echt te boek en al helemaal niet van het formaat Gerant Thomas, die het tijdrijden zo ongeveer met de paplepel naar binnen gewurmd heeft gekregen.

Heeft de gele trui hem vleugeltjes gegeven? Het zou niet niet voor het eerst zijn dat de Gele trui wielrenners boven zich uit laat groeien. Maar het zou ook niet voor het eerst zijn dat er uit het roompotje gesnoept wordt. De toekomst zal het moeten uitwijzen. Laten we het daar maar op houden.

Renners beklimmen de Pyreneeën in de dertiger jaren.

Morgen begint de Tour voor de liefhebbers van bergetappes. Onder andere de legendarische namen als Tourmalet, Col du Soulor en Côte de Labatmale. De Tourmalet is al heel vaak in de route opgenomen geweest. Morgen zal er echter pas voor de derde maal zelf gefinished worden.

De renners die als favorieten deze Tour zijn ingegaan zullen nu volop in de aanval moeten. De vraag is momenteel niet hoe Alaphillipe zo goed is kunnen worden maar veel eerder hoe zij hem uit het geel gereden krijgen. Of morgen de eerste serieuze aanval plaats zal vinden of dat men zich beperkt tot het uitdelen van speldenprikken zal de rit van morgen uit moeten wijzen. Geweldige beelden van de Pyreneeën zullen er gegarandeerd zijn.

Klassement

  • Julian Alaphillipe (Fra)
  • Gerant Thomas (GB) +1:26
  • Steven Kruiswijk Ned) +2:12
  • Enric Mas (Spa) +2:44
  • Egan Bernal (Col) +2:52

Afbeeldingen: Wikipedia


Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Help-Desk